• Udialo sa ...

          • Geografická exkurzia – hvezdáreň Roztoky

          • 15. 11. 2023
          • Dňa 10.11.2023 sa žiaci šiesteho a siedmeho ročníka zúčastnili geografickej exkurzie vo hvezdárni v obci Roztoky.

                  Program bol zameraný na rozšírenie základných poznatkov o slnečnej sústave. Žiaci sa zoznámili s pohybmi Zeme, Mesiaca, dozvedeli sa množstvo nových informácií o Slnku, putovali po jednotlivých planétach a telesách slnečnej sústavy.                                           

            Jesenné počasie nám prialo už menej, a preto si žiaci nemohli vyskúšať pozorovanie Slnka pomocou hvezdárskeho ďalekohľadu. V kupole sa naučili, ako sa ovláda  šošovkový ďalekohľad určený na pozorovanie a zákresy slnečnej fotosféry.

            Niektorí žiaci už hvezdáreň navštívili aj v minulosti, niektorí tam boli prvýkrát, no každý odchádzal s peknými zážitkami, začo patrí veľká vďaka skúsenému hvezdárovi a pracovníkom hvezdárne v Roztokoch.

          • My grandparents

          • 13. 11. 2023
          • Jeseň svojimi farbami vytvára nezabudnuteľné obrazy a takýmto krásnym umeleckým dielom je aj človek v jeseni života.

            Naši deviataci sa rozhodli uctiť si svojich starých rodičov. Vytvorili krásne a nápadité projekty. Jedni ich opisovali, iní  s nimi robili rozhovor a pridali sa i žiaci z prvého stupňa, ktorí im vyrobili vlastnoručný pozdrav. Láska vnukov k starým rodičom je nekonečná, o čom hovorí i staré anglické príslovie: „Láska nepozná starobu a srdce nepozná vrásky.“ Vážme si svojich starkých, učme sa od nich a nezabúdajme na nich. Urobili pre nás veľa a zaslúžia si našu pozornosť a úctu.

          • KRPAŤÁK 2023

          • 13. 11. 2023
          • Dňa 9.11.2023 sa opäť na našej škole uskutočnil KRPAŤÁK pod záštitou školského parlamentu. Deviataci pripravili pre piatačikov veľa prekvapení aj zábavy. Najprv ich privítali v triedach „ako po výbuchu“, a potom si s nimi zopakovali piatacké učivo v úlohe učiteľov. Poobede ich v telocvični preverili zábavnými disciplínami a oficiálne privítali na druhom stupni. Nasledovala tanečná zábava, ktorú sme si všetci spoločne užili. VITAJTE piataci na druhom stupni! 

             

          • Kytička plná vďaky

          • 7. 11. 2023
          • Žiaci 3.a prijali pozvanie a spolu s triednou učiteľkou a rodičmi sa vybrali potešiť a vzdať úctu aj seniorom a dedkovi Viliamovi do DOS v Zborove. 
            S láskou im uvili kytičku z básní, piesní, prednesu povesti, tanca,  veselej scénky a vlastnoručne vyrobeného  darčeka s malým  prekvapením.

          • Tretiaci v Novom Domove

          • 7. 11. 2023
          • V ZŠ Mlynská sa už stalo tradíciou, že pri príležitosti Mesiaca úcty k starším si tretiaci so svojimi triednymi učiteľkami pripravia pre seniorov v našom meste kultúrny program.

            Ani tento rok to nebolo inak,  zavítali sme do Nového Domova v Stropkove. Svojimi básňami, scénkami, spevom i  tancom sme sa pokúsili spríjemniť im jedno utorkové dopoludnie. A podarilo sa! Bohatý program vyvolal na ich tvárach úsmev a radosť. Aspoň na chvíľu zabudli na svoje problémy, starosti aj bolesti.  Po odovzdaní  vlastnoručne vyrobených darčekov s prekvapením v podobe šálky a jabĺčka sme si aj spolu zatancovali. Radi sa s vami podelíme o zopár krásnych momentov zo vzácneho stretnutia. 

          • Športovo-branný deň v Tokajíku

          • 31. 10. 2023
          • Dňa 27.10.2023 sa v obci Tokajík uskutočnil športovo-branný deň pri príležitosti 79. výročia Tokajíckej tragédie. Táto akcia sa konala za podpory Ministerstva obrany SR a pod záštitou obce Tokajík. Našu školu reprezentovali dve 10-členné družstvá chlapcov z 9.a a 9.c triedy, ktoré sa v konkurencii základných škôl Prešovského kraja nestratili a obsadili popredné priečky. Aj keď počasie tejto zaujímavej akcii neprialo, reprezentanti našej školy si užili nielen vedomostné  testy a rébusy, ale aj súťaže a aktivity pripravené vojakmi našich ozbrojených síl. Počas plnenia zadaných úloh mali žiaci možnosť navštíviť Múzeum Tokajíckej tragédie, ktoré bolo bohaté na informácie a artefakty z obdobia II.svetovej vojny a SNP. Ich pozornosť zaujal najmä svet virtuálnej reality. 
            Po skončení tohto športovo-branného dňa  si žiaci odniesli domov nielen diplomy a vecné ceny, ale predovšetkým množstvo nových informácií a zážitkov.

          • Active English week

          • 31. 10. 2023
          • V týždni od 23. 10. – 27. 10. 2023 prebiehal na našej škole unikátny jazykový program         „Active English week“. Navštívil nás anglicky hovoriaci lektor Mark Hamill, ktorého vyslala jazyková škola SIDAS. Vyučujúce anglického jazyka chceli žiakom poskytnúť kontakt so zahraničným lektorom, a tak prelomiť jazykovú bariéru. Žiaci, ktorí prejavili záujem, absolvovali 5 intenzívnych dní s angličtinou a „native“ lektorom, 30 vyučovacích hodín hravej a prirodzenej výučby. Anglický týždeň bol zameraný hlavne na konverzáciu so žiakmi prostredníctvom hier zábavnou formou. Pán Hamill zadal na začiatku každého dňa úlohu, na ktorej pracovali prevažne v dvojiciach alebo v skupinách. Na konci dňa žiaci svoju prácu odprezentovali. V priloženej fotodokumentácii máte možnosť uvidieť ich projekty. Každý žiak získal v závere týždňa certifikát o absolvovaní programu. Pánovi Hamillovi sa u nás veľmi páčilo a vyslovil veľkú spokojnosť s našimi žiakmi.

          • 31.október - Svetový deň sporenia

          • 31. 10. 2023
          • Sporenie by malo byť nevyhnutnou súčasťou finančnej gramotnosti každého človeka. Preto je dôležité viesť deti k zodpovednému hospodáreniu s peniazmi už odmalička. Malými mesačnými čiastkami, ktoré vhodia do pokladničky, si skôr či neskôr našetria aj na svoje vysnívané hračky. Druháci si Svetový deň sporenia pripomenuli návštevou bankových inštitúcií v našom meste – Prima banky a Všeobecnej úverovej banky, kde sa stali „skutočnými“ klientami. S obrovským záujmom načúvali, počítali, vkladali a vyberali. Oboznámili sa aj s dnes už nevyhnutným využívaním bankomatov a bankomatových kariet. Takouto netradičnou hodinou finančnej gramotnosti  sa žiaci naučili veľa nových poznatkov a nadobudli aktuálne finančné zručnosti.

          • Stretnutie plné zážitkov

          • 26. 10. 2023
          • MDŠK sme spojili s veľmi príjemným stretnutím deviatakov a prváčikov. Naši deviataci sa po rokoch vrátili k svojej prvej pani učiteľke a spolu s ňou si zaspomínali na svoje začiatky. Prváčikom porozprávali o knihách, ktoré čítali a ovplyvnili ich detstvo. Ukázali im, že sú úspešní nielen v učení, ale sú šikovní v športe i v umení.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • 26. 10. 2023
          • Medzinárodný deň školských knižníc prvý raz vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva, v roku 1999. Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok.

            V rámci tohto dňa pripravili naši učitelia žiakom množstvo zaujímavých aktivít. Pre žiakov prvého stupňa bol tento deň doslova rozprávkový. Štvrtáci zdramatizovali mladším kamarátom úryvky zo štyroch známych rozprávok a ich úlohou bolo uhádnuť názvy rozprávok a dokončiť príbehy. Na druhom stupni boli aktivity zamerané na čitateľské zručnosti žiakov a ich fantáziu – čítali zaujímavé knihy, hľadali prečítaný príbeh v obrázkoch, snažili sa navrhnúť ex libris (pečiatku) pre našu školskú knižnicu, zo slov vystihujúcich farby vytvárali netradičné spojenia, ktoré následne použili v básňach o vybranom ročnom období a deviataci porozprávali prvákom o ich obľúbených knihách.

            Všetkým žiakom ďakujeme za výdrž, ochotu a tvorivé nápady!

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo

          • 26. 10. 2023
          • Pred pár dňami sa naši ôsmaci a deviataci zúčastnili olympiády, ktorá preverila ich čitateľské i komunikačné schopnosti. Víťazke blahoželáme a veríme, že nás bude aj v okresnom kole úspešne reprezentovať.

            Vyhodnotenie

            1. miesto: Barbora Glusová – 9. B
            2. miesto: Bianka Šoltysová – 8. A
            3. miesto: Lívia Kasardová – 8. A
          • Babkám a dedkom

          • 25. 10. 2023
          • Keďže je október - mesiac úcty k starším, rozprávali sme sa v ŠKD o našich starých rodičoch. S veľkou láskou sme im nakreslili obrázok, ktorý im podarujeme so želaním zdravia a radosti.

          • PASOVANIE PRVÁKOV NA ZŠ MLYNSKÁ

          • 25. 10. 2023
          •  „Na známosť sa všetkým dáva, 
            mimoriadna zvláštna správa.
            Tak ako vždy v tom čase,
            pasovanie prvákov začína sa zase.“

             

            V pondelok 23. októbra 2023 sa na našej škole  konala významná udalosť v živote našich prváčikov. Naši najmladší zažili „Pasovanie prvákov“, kde boli prijímaní do cechu školského. 

            Pasovačka začala slávnostným príchodom žiakov z 1.A, 1.B a 1.C. triedy s ich triednymi učiteľkami a vychovávateľkami. Pani riaditeľka Mgr. Martina Tomková privítala všetkých prítomných a ako po iné roky, aj tento rok bolo úlohou prvákov ukázať, čo sa za krátky čas strávený v školských laviciach naučili. A veru, predviedli sa v plnej paráde! Krásne vyobliekaní prváci pod vedením svojich triednych učiteliek pripravili program, v ktorom ukázali svoju šikovnosť, pozornosť a um. S radosťou prešli pomocou básní, piesní a pohybovo tanečných kreácií každou vyučovacou hodinou. Všetci prítomní, rodičia, starí rodičia, pani učiteľky, mladší kamaráti, ale aj spolužiaci z vyšších tried, odmeňovali prvácke  výkony potleskom.

             Po vystúpení prvákov nasledoval slávnostný prvácky sľub a hymna. Po nej prišla dlho očakávaná chvíľa ,,pasovania prváčikov“. Pani riaditeľka pasovala všetkých našich prváčikov veľkou ceruzkou. A aby na tento deň nezabudli, dostali od svojej triednej učiteľky ,,Pasovací list“ a v závere  sladkú odmenu. 

            Teraz čaká našich prvákov dlhá cesta a my im želáme, aby sa všetky ich túžby a predstavy o škole splnili, aby sa v nej cítili dobre a aby bolo učenie pre nich zábavou. 

          • Jesenný týždeň v školskom klube detí

          • 23. 10. 2023
          • V dňoch od 16.10. - 20.10.2023 si žiaci v ŠKD spríjemňovali sychravé dni tvorivými aktivitami Jesenného týždňa. Keďže toto obdobie už tradične patrí tekvicovým príšerkám, jeho vyvrcholením bola súťaž vo vyrezávaní tekvíc. Žiaci prvého stupňa so svojimi vychovávateľkami sa s chuťou pustili do práce.  Nápadom a fantázii sa medze nekládli, a preto bol každý výtvor originálny a jedinečný. Pod ich rukami sa tekvice menili na usmiatych svetlonosov, ktoré nám budú svojím blikotavým čarom zdobiť areál školy. Porota v každom oddelení školského klubu udelila tri víťazné miesta a rozdala sladké odmeny všetkým zúčastneným.

          • Farebný misijný týždeň

          • 22. 10. 2023
          • V týždni od 16.10.-20.10.2023 prebiehal na našej škole Farebný misijný týždeň. Každý deň sme sa spoločne modlili za jeden kontinent oblečení vo farbe daného kontinentu. Celá škola sa zmenila na lúku pestrofarebných kvetov. Začínali sme v zelenej farbe a modlili sme sa za Afriku. V červenom oblečení sme boli v utorok s modlitbou na perách za Ameriku. V stredu sme sa modlili za Európu a za Slovensko všetci v bielom. Za obyvateľov Austrálie a Oceánie sme sa modlili vo štvrtok v modrom oblečení. Týždeň sme ukončili v žltom oblečení za obyvateľov Ázie. Farebný misijný týždeň mal veľmi pozitívny ohlas u detí. Nemusíme cestovať tisícky kilometrov do vzdialených krajín a tam pomáhať, ale buďme misionármi tam, kde sme – doma, v triede, na ihrisku. Stačí tak málo – pomôcť, potešiť, počúvať... Keď sa modlíme jeden za druhého a delíme sa o to, čo máme, pripomíname si, že patríme do celosvetovej Božej rodiny.

          • Mesiac úcty k starším

          • 22. 10. 2023
          • V piatok o piatej v kultúrnom programe pri príležitosti Mesiaca úcty k starším v KS v Stropkove vystúpili aj naši žiaci z III.A.  Spolu s triednou učiteľkou Mgr. Andreou Babjarčíkovou si pre svoje babky,  dedkov, rodičov, tetky aj ujov pripravili milé prekvapenie, pre oči pohladenie a pre dušu pobavenie. 
            Svojím vystúpením rozveselili a roztlieskali celú divadelnú sálu.  Bravooooo!

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • 18. 10. 2023
          • Opäť sme svetoví!!! Prečo? Lebo dňa 18. októbra 2023 sa aj naša škola pripojila k celosvetovej aktivite  „Milión detí sa modlí ruženec.“ Ruženec bol obetovaný za pokoj a mier vo svete.

            0 9. hodine sa učitelia so svojimi žiakmi, „vyzbrojení“ ružencami v rukách, začali modliť ruženec. Srdcia i ústa odriekali  Zdravas´, Raduj sa i Bohorodice. Mnohí sa pripojili k modlitbe svätého ruženca zo sanktuária online. Za našu školu sa v sanktuáriu modlila žiačka 9.B triedy Nelka Ivančová. Štvrtáci si tento rok pozvali k modlitbe svätého ruženca otca dekana Slavomíra Tarasoviča, ktorý si pre nich pripravil aj krásnu prednášku o živote sv. Pátra Pia. Taktiež žiakom vysvetlil, ako ruženec vznikol a aké zázraky sa stali vďaka tejto silnej modlitbe.

                      Hlasy detí, nevinných obetí vojnových konfliktov, ale aj hlasy detí žijúcich v krajinách, kde vládne mier, svojou modlitbou ruženca vyjadrili dôveru slovám svätého pátra Pia:  „Keď sa bude milión detí modliť ruženec, svet sa zmení.“

    • Kontakty

      • Základná škola, Mlynská 697/7, Stropkov
      • +421 547 422202, +421 911 298 020
      • vrátnica: +421951018768 jedáleň:+421547422913
      • Mlynská 697/7 09101 Stropkov Slovakia
      • IČO 37873181
      • DIČ 2021650807
      • riaditeľ: riaditel@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre II.stupeň: zastupca@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre I.stupeň: zs.prvystupen@gmail.com zástupca pre technické zabezpečenie: zastupcatz@zsmlynstrop.edu.sk
    • Prihlásenie