• Udialo sa ...

          • Rozprávkové vretienko – školské kolo

          • 5. 12. 2023
          • Rozprávka, ako jeden z najstarších umeleckých útvarov, sprevádza ľudstvo až do súčasnosti. Súťaž Rozprávkové vretienko sa ju snaží uchovávať a zároveň oživovať detskou recitačnou formou. Na našej škole sa najlepší recitátori preniesli do rozprávok 29.11. 2023 – prvý stupeň a 5.12.2023 – druhý stupeň. Príjemná atmosféra, trochu napätia, ale aj úsmevy. Súťažiaci vyrozprávali mnoho známych i menej známych rozprávok. Všetci si odniesli diplomy a nákupné poukážky prevzali traja víťazi v každej vekovej kategórii. Recitátorom na prvých miestach držíme palce, aby nás úspešne reprezentovali v okresnom kole 7.12.2023.

            I.kategória:

            1. miesto: Richard Cichý        3.a    

            2. miesto: Zina Malačinová    3.a   

            3. miesto: Simona Vargová     4.c    

            Cena poroty: Timea Hurná      3.b

            II.kategória:

            1. miesto: Daniela Babjarčíková  8.b    

            2. miesto: Karolína Alexíková      5.c    

            3. miesto: Ema Komišáková        5.c     

            Cena poroty: Zuzana Kšonžeková   5.b,  Damian Mušinský   5.c     

          • Ručná výroba papiera

          • 5. 12. 2023
          • V tvorivých dielňach pod vedením Mgr. Hurnej sa šiestačky naučili recykláciou vyrobiť zo starého papiera nový. Pozrite sa na to.

          • Krabičky plné lásky

          • 4. 12. 2023
          • Aj tento rok sme sa rozhodli potešiť seniorov darčekmi, ktoré vyčaria úsmev a prinesú radosť do vianočných dní. Srdečne ďakujeme deťom, rodičom a všetkým, ktorí vložili do krabice okrem maličkostí aj kúsok svojho srdca. Spoločne sa nám podarilo vyzbierať vyše 100 krabíc.

          • Netradičný týždeň - Dni profesijnej orientácie pre žiakov 9. ročníka

          • 3. 12. 2023
          • Vyvrcholením všetkých aktivít počas Netradičného týždňa boli Dni profesijnej orientácie pre žiakov 9. ročníka, počas ktorých zástupcovia stredných škôl odprezentovali svoju školu, možnosti štúdia a učebné odbory. Naši žiaci tak dostali informácie z prvej ruky o školách: Súkromné konzervatórium Košice, ŠUP Svidník, SZŠ Svidník, SSOŠ Giraltovce, SOŠ polytechnická a služieb arm. gen. L. Svobodu Svidník a OA Svidník.

            Zaujímavou skúsenosťou pre našich deviatakov bolo aj stať sa na pár hodín stredoškolákom.  Vybraní žiaci zasadli do stredoškolských lavíc a zúčastnili sa vyučovania na Gymnáziu v Stropkove a v SOŠE Stropkov. Veríme, že tieto aktivity im pomôžu lepšie sa zorientovať pri výbere strednej školy.

            Všetky tieto aktivity boli jedinečné a určite budú prospešné pre budúcu orientáciu žiakov našej školy.

          • Netradičný týždeň – tvorivé dielne

          • 3. 12. 2023
          • Netradičný týždeň so sebou priniesol aj propagáciu remesiel pomocou workshopov, kde si žiaci 5. až 7. ročníka mohli vyskúšať a rozvíjať svoju zručnosť a kreativitu. Počas troch dní vyrábali keramické prívesky, drevené hlavolamy, hviezdy, prírodné mydlá, drôtené ozdoby, 3D pohľadnice či si vyskúšali ručne vyrobiť papier a pletenie prstami. Snažili sa aj o modelovanie z hliny a výrobu hlinených predmetov na hrnčiarskom kruhu, ich vypálenie a glazúrovanie. Chlapci využili svoju kreativitu pri pečení a zdobení futbalového dezertu – Čokogól, skúsili si programovanie minipočítača Microbit a vytvárali  model kľúčenky, ktorú si vytlačia na 3D tlačiarni.

          • Netradičný týždeň – exkurzie

          • 3. 12. 2023
          • Posledný novembrový týždeň bol pre našich žiakov NETRADIČNÝ.

            V rámci neho pripravila škola pre žiakov II. stupňa množstvo jedinečných aktivít. Jednou z nich boli  odborné exkurzie do firiem a podnikov v Stropkove: Š – autoservis, Stroptel, s.r.o., Repro Elektronik Slovakia, s.r.o., PS Europlast , Kmiť, s.r.o.  Dievčatá strávili časť dňa medzi deťmi v MŠ Andreja Hlinku a MŠ Matice slovenskej. O práci policajta im porozprávala Mgr. Sukeľová a naša špeciálna pedagogička so školskou psychologičkou im zas pootvorili dvere do tajov svojich povolaní. Prostredníctvom týchto exkurzií mali žiaci 8. a 9. ročníka možnosť oboznámiť sa s fungovaním podnikov, ich výrobou a vidieť, ako sa prepájajú teoretické vedomosti s praxou.

          • November v školskom klube detí

          • 3. 12. 2023
          • Počas novembra sme sa v ŠKD venovali výrobe rôznych krásnych kreácií, nezabúdali sme ani na precvičovanie učiva, súťažili sme v hraní pexesa, počúvali rozprávku v našej školskej knižnici, vyrábali sme vianočné dekorácie a vyšantili sa na školskom dvore, ktorý je pokrytý bielou perinou.

          • Astronomický krúžok

          • 3. 12. 2023
          • V tomto školskom roku sa na našej škole po dlhšej dobe opäť realizuje astronomický krúžok. Krúžok je určený hlavne pre žiakov vo veku od 9 do 15 rokov, ale aj pre mladších, ktorí majú radi vesmír. Stretnutia prebiehajú raz za dva týždne v popoludňajších hodinách so skúseným hvezdárom, pánom Leškom, ktorý je pracovníkom hvezdárne v Roztokoch. Tá pracuje pod záštitou Podduklianského osvetového strediska vo Svidníku.

            Počas stretnutí sa žiaci zoznamujú s astronomickou terminológiou, učia sa pracovať s astronomickými prístrojmi, poznávať objekty nočnej aj dennej oblohy, orientovať sa na oblohe a rozoznávať súhvezdia. Súčasťou krúžku je aj príprava na vedomostnú súťaž: „Čo vieš o hviezdach?“

          • Vyhodnotenie súťaží „Včely a včelári očami detí“ a „Najkrajší medovník“

          • 3. 12. 2023
          • Slovenský zväz včelárov ZO Stropkov a mesto Stropkov – odbor školstva a kultúry každoročne organizuje súťaž Včely a včelári očami detí a súťaž Najkrajší medovník. Aj naša škola sa zapojila do 17. ročníka tejto výstavnej súťaže. Dňa 24. 11. 2023 sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie, kde žiaci našej školy získali popredné miesta.

            Včely a včelári očami detí:

            2. kategória:

            Cena vedúceho OŠK - Mia Klebanová

            Cena predsedu ZO SZV - Bruno Kočiš

            Najkrajší medovník:

            1. kategória:

            1. miesto – Natália Palková

            2. miesto – Patrik Kačmár

            Cena vedúceho OŠK – Paula Kretová

            Cena predsedu ZO SZV – Štefan Gondek

            Cena poroty – Lukáš Ivančo

            2. kategória:

            1. miesto  - Nela Ivančová

            Všetkým srdečne blahoželáme!

          • Hviezdoslavov literárny a výtvarný Stropkov

          • 1. 12. 2023
          • V 10. ročníku súťaže autorskej tvorivosti naši žiaci ukázali svoj literárny a výtvarný talent, ktorý využili pri vytváraní diel tematicky zameraných na mesto Stropkov a jeho okolie. Žiaci získali umiestnenia vo viacerých kategóriách, za čo si zaslúžili diplomy a milé ceny od Miestneho odboru Matice slovenskej v Stropkove.

            Víťazom blahoželáme a prajeme veľa tvorivých momentov.

            Literárna časť:

            Poézia, I. kategória:

            1. miesto: Rebeka Hančáková – 4. A
            2. miesto: Patrik Pazdič – 4. C

            Poézia, II. kategória:

            1. miesto: Stela Hančáková – 7. C
            2. miesto: Natália Millyová – 6. B

            Cena predsedu MO MS v Stropkove: Oliver Polivčák – 9. A

            Próza, I. kategória:

            1. miesto: Maximilián Geľak – 3. A

            Výtvarná časť:

            Kategória I:

            1. miesto: Zina Malačinová – 3. A
            2. miesto: Barbora Zajarošová – 3. A

            Cena predsedu MO MS v Stropkove: Patrik Kačmár – 4. C

            Kategória II:

            1. miesto: Martina Kuziaková – 8. A

                  3.  miesto: Diana Sahajdová – 6. C

          • VARÍME VESELO A CHUTNE

          • 1. 12. 2023
          • Tajomstvom prípravy ideálnej pizze je robiť ju v kruhu kamarátov a v školskej kuchynke, aby prevoňala všetky chodby.

          • Návšteva divadelného predstavenia žiakov I. stupňa

          • 29. 11. 2023
          • Ku koncu jesene prichádza  krásne predvianočné obdobie. Naši predkovia toto obdobie spájali aj s prírodou a rôznymi zvyklosťami. Čo sa dialo na Ondreja? Prečo sa strašilo od Barbory? Bola Lucia striga? Čo priniesol Mikuláš? Odkiaľ prišli traja králi? Toto všetko sa dozvedeli žiaci prvého stupňa v utorok 28.11.2023 na divadelnom predstavení pod názvom Od Ondreja do troch kráľov v prevedení divadla Babadla. Spoločne v babičkinej truhlici objavili staré zvyklosti našich babičiek a deduškov a zažili veselé predpoludnie. Snehové vločky, ktoré žiakov sprevádzali cestou tam aj späť, len potvrdili, že Vianoce už môžu prísť.

          • Technická olympiáda - okresné kolo

          • 24. 11. 2023
          • Dňa 23. 11. 2023 organizovala ZŠ Mlynská okresné kolo Technickej olympiády, kategórie A a B - 14. ročník za okresy Stropkov a Svidník. Účastníkmi mohli byť žiaci, ktorí sa v školskom kole  umiestnili na prvých miestach. Okresné kolo prebiehalo formou 2 častí: písanie testu a praktická časť (zhotovenie výrobku v dielni).  Do súťaže sa zapojili  školy: ZŠ Mlynská, ZŠ s MŠ Bukovce, ZŠ s MŠ Havaj, ZŠ Konštantínova, ZŠ Hrnčiarska a 2 školy zo Svidníka. Súťažilo sa v dvoch kategóriách:  A ( 8.-9. ročník) – dvojice a B ( 5.-7. ročník) - jednotlivci. Súťažiaci mali na vypracovanie testu maximálne 30 minút. V kategórii A (8. - 9. ročník) súťažili dvojice, ale test vypracovával každý súťažiaci sám a výsledné poradie dvojíc určil súčet ich bodov. Na praktickú časť (zhotovenie výrobku) mali žiaci v obidvoch kategóriách 120 minút.

            Vyhodnotenie:

             Kategória A - dvojice:

             1. miesto – Tomáš Bandi, Michal Tomáš Kuzma – ZŠ s MŠ Havaj

             2. miesto – Adam Vidiščák, Barbora Glusová – ZŠ Mlynská

             3. miesto – Lukáš Kudič, Štefan Horbaj – ZŠ Konštantínova

             Kategória B - jednotlivci:

             1. miesto – Mária Gondeková – ZŠ Mlynská

             2. miesto – Eva Harvilková – ZŠ s MŠ Bukovce

             3. miesto – Šimon Škurla – ZŠ s MŠ Havaj

            Víťazi na prvých troch miestach v jednotlivých kategóriách dostali šekové poukážky v hodnotách - 14,-, 10,-, 6,- eur a diplomy. Prví postupujú na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 7. 2. 2024 v Prešove.

             

          • PEKNÝ ÚSPECH NA GIRALTOVSKOM HUDÁKOVI 2023

          • 21. 11. 2023
          • Po dlhých rokoch sa žiaci ZŠ Mlynská Stropkov pod vedením Michala Jancuru zúčastnili na už 27. ročníku tejto speváckej súťaže.

            Zastúpenie mali v  III. a IV. kategórii, kde súťažili s rovesníkmi z okresov Bardejov, Svidník a Stropkov. Spolu viac ako 50 súťažiacich zo 14 škôl absolvovalo náročný, ale o to úžasnejší deň, ktorý končil okolo 16-tej hodiny vyhodnotením. Počínali si skvelo:

            Vanesa Majerníková sa v III. kategórii umiestnila v striebornom pásme.

            Natália Vageľová sa v IV. kategórii umiestnila v striebornom pásme a Jakub Pastyrčák sa v tej istej kategórii umiestnil v ZLATOM PÁSME.

            Umiestnenie je o to cennejšie, že medzi súťažiacimi boli aj žiaci ZUŠ.

            Ešte raz všetkým súťažiacim za fantastické výkony ďakujeme!   

          • VARÍME VESELO A CHUTNE diel č.2

          • 19. 11. 2023
          • Keďže po prvom stretnutí už všetci ovládame základy stolovania, pustili sme sa na druhom stretnutí do príprav chutných nátierok - mrkvovej, cesnakovej so syrom, šunkovej peny a vajíčkovej mňamky.

          • Deviataci vo Vysokej nad Uhom

          • 19. 11. 2023
          • Vysoká nad Uhom je obec v okrese Michalovce, kde žila, dnes už blahoslavená, Anka Kolesárová. A práve tam sa 15.novembra vybrali naši deviataci.  V Domčeku, ktorý slúži ako centrum pre mladých a konajú sa tam duchovné cvičenia, púte pre mladých i rodiny, nás veľmi srdečne privítal otec Pavol Hudák a dobrovoľník Patrik. Otec Pavol mal prednášku, ktorá bola zameraná na vzťahy – vzťahy v rodine medzi rodičmi, rodičmi a deťmi, ale aj vzťah medzi chlapcom a dievčaťom založený na čistote. Potom naše kroky smerovali do kostola, kde nám dobrovoľník Patrik predstavil Ankin relikviár a boli sme prítomní na svätej omši. Následne sme sa presunuli na cintorín k hrobu Anky, kde sme sa oboznámili s jej životom. Anka si zvolila radšej smrť, než stratu panenstva. Stala sa mučeníčkou čistoty a na jej príhovor sa udiali zázraky uzdravenia na tele i vo vzťahoch.

            Prežila síce krátky život, ale jej život zasiahol do životov mnohých. Jeden príbeh mení príbehy mnohých. Veríme, že táto návšteva pri Anke deviatakov duchovne obohatila a upevnila ich v pravých hodnotách, ktoré sú v živote dôležité.

            Blahoslavená Anka Kolesárová, oroduj za našich mladých!

          • Štvrtáci v Múzeu Lizaka v Jasle

          • 19. 11. 2023
          • Múzeum Lizaka v Jasle a Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku zorganizovali súťaž s názvom „Môj sen lízatko”. Každý, kto sa zapojil do súťaže, získal pamätný diplom a bezplatný vstupný lístok do Múzea Lizaka v Jasle. Vďaka tomu mohli žiaci štvrtého ročníka so svojimi triednymi učiteľmi navštíviť toto miesto.

            Exkurziu sme si spoločne naplánovali na 16.11.2023. V múzeu nám priblížili históriu výroby lízaniek, privoňali sme si k rôznym sladkým arómam a videli aj miestnosť, do ktorej umiestňujú všetky výtvarné práce žiakov. Očarili nás nielen šaty a klobúk vyzdobené cukríkmi, ale aj najväčšia lízanka, ktorá bola vyrobená v Poľsku.  Prehliadku sme zakončili výrobou vlastnej lízanky a nákupom ďalších cukroviniek  v miestnom obchode. Po návšteve múzea  sme si prezreli mesto Jaslo a navštívili  školu s názvom Lekárske a sociálne centrum pre odborné a ďalšie vzdelávanie, ktorá je umiestnená v krásnom paláci. Vďaka milému privítaniu sme si mohli prezrieť túto budovu nielen zvonku, ale aj zvnútra. Hoci nám počasie zo začiatku neprialo, cestou domov sa na nás konečne usmialo aj slniečko.

          • Zlomky v 7.A inak

          • 15. 11. 2023
          • Zlomky patria medzi abstraktné pojmy, pre žiakov sú ťažko pochopiteľné a dosť často robia problémy.

            Ako ich vysvetliť a pochopiť? Veď aj pizza sa delí na „osminy“, čokoláda na „dvanástiny“, jablko na „polovice“; poznáme polčas vo futbale a tretiny v hokeji. Zaujímavé je tvrdenie, že „väčšia“ polovica žiakov triedy nie je pripravená na hodinu. Je to správne? Existuje väčšia či menšia polovica?

            Na hodine matematiky sme si vyrobili pomôcku – 12 pásikov rovnakej dĺžky z rôznych farieb. Jeden pásik predstavoval jeden celok, ten sme nedelili. Ďalší pásik inej farby sme rozdelili na dve rovnaké časti a dostali sme dve polovice. Postupne sme rozdelili všetky pásiky na tretiny, štvrtiny, pätiny, šestiny, sedminy......až na dvanástiny. Prišli sme nato, že jedna dvanástina je menšia ako polovica, alebo že dve tretiny sú viac ako dve desatiny. Skladaním pásikov sme sa naučili porovnávať zlomky, ale aj to, že štvrtina je polovica z polovice, že dve štvrtiny je to isté ako tri šestiny, a to je vlastne jedna polovica. Žiaci získali  predstavu o pojme zlomku, ako o časti nejakého celku. Na hodine nešlo len o pasívne prijímanie informácií, ale o konkrétnu činnosť. Vyrobili si pomôcku, s ktorou sa naučili riešiť aj  praktické úlohy zo života.

    • Kontakty

      • Základná škola, Mlynská 697/7, Stropkov
      • +421 547 422202, +421 911 298 020
      • vrátnica: +421951018768 jedáleň:+421547422913
      • Mlynská 697/7 09101 Stropkov Slovakia
      • IČO 37873181
      • DIČ 2021650807
      • riaditeľ: riaditel@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre II.stupeň: zastupca@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre I.stupeň: zs.prvystupen@gmail.com zástupca pre technické zabezpečenie: zastupcatz@zsmlynstrop.edu.sk
    • Prihlásenie