• Udialo sa ...

          • Biblická súťaž

          • 21. 3. 2024
          • V kláštore redemptoristov v Stropkove sa dňa 21.3.2024 konal 26. ročník biblickej súťaže, na ktorej mala zastúpenie aj naša škola. Reprezentovali ju 3-členné družstvá, ktoré si preverili svoje vedomosti z Biblie. V kategórii A súťažili Kuzmiaková Alexandra 2.A, Vatraľ Damián 2.A, Janočko Jakub 2.C a v konkurencii piatich družstiev sa umiestnili na 1. mieste. V kategórii B reprezentovali našu školu Bučková Vanesa 4.A, Fečová Nela 4.A, Volčková Ela 4.A a zo siedmich družstiev skončili na 3. mieste. Žiakom patrí veľká vďaka za vzornú reprezentáciu školy, ich čas a námahu, ktorú venovali Ježišovi a jeho slovu.

          • Pes je najlepší priateľ človeka: Aj my jeho?

          • 20. 3. 2024
          • Žiakov prvého stupňa potešilo pútavým predstavením Psíčkovo herecké zoskupenie SCÉNA, ktorého členovia sú profesionálni herci Divadla J. Záborského v Prešove.

            Išlo o činoherno-hudobné predstavenie s prvkami detského muzikálu. Pôsobivo stvárnený príbeh rozprával o tom, že aj psíci sú len „ľudia“. Že ten ich „psí život“ sa veľmi často podobá nášmu. Sú v ňom radosti, starosti aj nespravodlivosti. Na pretras sa dostali ľudské aktuálne témy, napríklad o tom, že nie farba srsti (pleti) je dôležitá pri voľbe kamaráta. Rovnako bol vypichnutý moment vzájomnej súdržnosti, pomoci, ochoty,  prijímania a riešenia starostí, ako aj motív obetavosti, zžívania sa s kolektívom a starostlivosti o slabšieho či zdravotne indisponovaného jednotlivca. Načrtnutá bola aj problematika optimálneho súžitia, priateľskej a bezkonfliktnej komunikácie medzi súrodencami a celkovo rodinnými príslušníkmi. 

            K slovu sa tiež dostali prvky prejavov šikany, spupnosti či neprimeraného velikášstva, neprispôsobilosti aj vyvyšovania sa.

            Tieto témy boli podávané hravou, úsmevnou a nevtieravou formou umocnenou výstižnými, vtipnými a originálnymi pesničkami.

          • Deň otvorených dverí

          • 19. 3. 2024
          • Brána našej školy sa otvorila dňa 16.3.2024, aby sme srdečne privítali budúcich prvákov a piatakov. Tí prišli v sprievode rodičov, starých rodičov a priateľov. 

            Pri vstupe ich čakali maskoti Miki a Mini.  Učitelia si pre deti pripravili niekoľko stanovíšť. V triede Hrajkovo sa ponúkala kávička a dobroty, v triede Farbičkovo deti tvorili a v Spievankove si mali možnosť vyskúšať hudobné nástroje a zaspievať. 

            V ďalšom pavilóne čakali pani učiteľky s aktivitami v anglickom jazyku a pán učiteľ, ktorý deti zaujal interaktívnou podlahou. Najdlhšou zastávkou bola telocvičňa, kde sa deti mohli vyšantiť a vyskúšať si novú pomôcku - reakčné svetlá. Učitelia sprevádzali návštevníkov po celej škole. Teší nás, že sa deťom nechcelo odísť a veríme, že sa všetci cítili príjemne.

            Ďakujeme rodičom za vzácny spoločný čas a priazeň, lebo len vďaka nim môžeme skonštatovať, že náš Deň otvorených dverí sa vydaril. Tešíme sa na opätovné stretnutie pri zápise.

          • Preventívny program Kozmo a jeho dobrodružstvá

          • 19. 3. 2024
          • Po roku sa do prvých ročníkov opäť vracia Kozmo so svojimi dobrodružstvami. Žiaci z 1.A, 1.B a 1.C sa hravou formou pod vedením školskej psychologičky naučia budovať pozitívne vzťahy k svojim rovesníkom a budovať celkové prosociálne správanie. Ďalším cieľom programu je poznanie vlastných emócií a rozlišovanie emócií u iných detí – rozvoj emocionálnej inteligencie. Kozmo a prváci si zo spoločných stretnutí vždy odnášajú veľa pekných zážitkov.

          • Geografická olympiáda – okresné kolo 52. ročník

          • 18. 3. 2024
          • Dňa 12.3.2024 sa na ZŠ Konštantínova  uskutočnilo okresné kolo Geografickej olympiády, kde si zmerali svoje vedomosti v monotematickej, praktickej, teoretickej časti a v poznaní miestnej krajiny najlepší geografi zo školského kola. Súťažilo sa v troch kategóriách a to G (piaty ročník), F (šiesty a siedmy ročník) a kategórii E (ôsmy a deviaty ročník).  Našu školu reprezentovalo dvanásť žiakov. Tí sa umiestnili na krásnych miestach, za čo im srdečne blahoželáme. Až desiati žiaci boli úspešní riešitelia.

            Kategória E

            3. miesto Barbora Glusová – úspešný riešiteľ

            4. miesto Karolína Cimbová - úspešný riešiteľ

            7. miesto Adam Vidiščák - úspešný riešiteľ

            10. miesto  Sofia Semancová - úspešný riešiteľ

            Kategória F

            1.  miesto Mária Gondeková - úspešný riešiteľ

            3. miesto Peter Fečo - úspešný riešiteľ

            4. miesto Natália Vageľová - úspešný riešiteľ

            8. miesto František Belina - úspešný riešiteľ

            Kategória G

            7. miesto Max Potoma - úspešný riešiteľ

            8. miesto Ema Komišáková - úspešný riešiteľ

            Postupujúcim žiakom ešte raz blahoželáme a budeme držať prsty na krajskom kole, ktoré sa bude konať 16.4.2024.

          • Vybrané slová hrou v III. B

          • 17. 3. 2024
          • Slovenčina naša krásna každodenná! Už v  treťom ročníku sa žiaci na hodine slovenského jazyka začínajú učiť vybrané slová po b,m,p,r,v,s,z. Pre viacerých z nás je to tvrdý oriešok a horká spomienka na chvíle v lavici. Aby si ich naši tretiaci ľahšie  zapamätali, tak učenie prebieha pomocou hier. Vždy keď sa začínajú učiť nové vybrané  slová,  prinesú  si  čo najviac hračiek z domu a môžu sa s nimi zahrať rôzne hry. Ak ste na fotke videli napr. autíčko a pýtate sa, čo to má spoločné s vybranými slovami, tak je to automobilový priemysel alebo rýchlosť. Takto žiaci vedia nájsť rôzne súvislosti medzi vecami. Dokážete ešte vymenovať všetky vybrané slová? Poďme si ich spolu zopakovať! :)

          • Predškoláci na návšteve

          • 17. 3. 2024
          • MŠ Matice slovenskej

            MŠ Andreja Hlinku

            Predškoláci z MŠ Matice slovenskej a MŠ Andreja Hlinku zavítali do našej školy. Spolu s pani učiteľkami navštívili triedu prvákov, aby sa bližšie zoznámili so školským prostredím a vyskúšali si prvýkrát sa posadiť do školských lavíc. Naši hostia sa vyšantili pri riešení zábavných úloh na interaktívnej podlahe a neobišli ani telocvičňu. Veríme, že budúcich školákov potešili aj malé darčeky, ktoré si z návštevy odniesli a že po tomto milom stretnutí bude ich zápis do školy jednoduchší. Úsmevy na detských tvárach dokazovali, že sa im u nás veľmi páčilo.

          • 🎈🥳OSLÁVILI SME NARODENINY MESTA🥳🎈

          • 17. 3. 2024
          • Stropkov slávi tento rok 620. výročie prvej písomnej zmienky. V súvislosti s touto významnou udalosťou usporiadalo mesto aj 1. ročník Historického kvízu pre žiakov a študentov zameraného na jeho históriu. Súťaž sa konala vo štvrtok 14.3.2024 v Kultúrnom stredisku mesta Stropkov a našu školu reprezentovali tri tímy zostavené zo siedmakov, siedmačiek a ôsmačiek. Žiaci si tak mohli „zmerať svoje sily“ v poznaní histórie výtvarného umenia, literatúry, architektúry mesta, historických pamiatok, osobností a udalostí, ktoré menili tvár Stropkova v čase. Naše siedmačky získali krásne 3. miesto a okrem diplomov a výhry, si všetci súťažiaci odniesli aj pekné spomienky, dobrý pocit z práce v tíme, ale aj nové vedomosti. 1. ročník Historického kvízu mal na našej škole rozhodne úspech a už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

          • Fyzikálna olympiáda – 65. ročník - okresné kolo

          • 17. 3. 2024
          •       ZŠ Mlynská organizovala dňa 13.marca 2024 okresné kolo Fyzikálnej olympiády - 65. ročník, kategória E – 9. ročník a F – 8. ročník za okres Stropkov. Do súťaže sa zapojili 3 školy: ZŠ Mlynská,  ZŠ s MŠ Bukovce a  ZŠ Konštantínova. Olympiádu slávnostne otvorila  riaditeľka ZŠ Mlynská Mgr. Martina Tomková za prítomnosti odbornej zamestnankyne školského úradu  Mgr. Márie Šmajdovej. Predsedníčkou okresnej komisie bola Mgr. Adriana Vašková - ZŠ Mlynská, členmi boli Ing. Adriana Šlechtová – ZŠ Konštantínova  a Mgr. Lukáš Vanda – ZŠ s MŠ Bukovce. Žiaci riešili 4  úlohy v časovom limite štyroch hodín.

            Vyhodnotenie:

            Kategória E:  1. miesto – Martin Výlet – ZŠ Konštantínova

                                  2. miesto – David Demjan – ZŠ Konštantínova

                                  3. miesto – Marko Sekeľ – ZŠ Konštantínova

            Kategória F: 1. miesto – Maxim Leľo – ZŠ Konštantínova

                                 2. miesto – Anton Berezný – ZŠ Mlynská 

                                 3. miesto – Slavomíra Palejová – ZŠ s MŠ Bukovce

          • Lyžiarsky výcvik

          • 12. 3. 2024
          • Na lyžiarsky výcvik sa každoročne tešia žiaci ôsmeho ročníka. A tak sme sa aj my, tohtoroční ôsmaci, stretli v nedeľu ráno 11.2.2024 pred školou a vyrazili za nezabudnuteľnými zážitkami.

            Napriek tomu, že cesta bola dlhá a počasie nám úplne neprialo, šťastlivo sme dorazili do cieľa. Miesto, ktoré sa stalo najbližší týždeň naším domovom, bol penzión Šafrán v Ždiari. Každý deň nemohla chýbať rozcvička a raňajky. Hneď na začiatku sme sa rozdelili na dve skupiny - začiatočníci a pokročilí. Po hodinách lyžovania a príchode do penziónu nás čakal navarený obed a povinný odpočinok. Vo večerných hodinách sme mali rôzne prednášky o lyžovaní či KPR. V stredu sme si dali prestávku od lyžovania a išli sme sa okúpať do aquaparku v Tatranskej Lomnici. Niektorí uprednostnili prechádzku a obdivovali prírodné krásy okolia. Vo štvrtok si pre nás učitelia pripravili preteky v slalome, kde boli všetci výborní, ale na stupni víťazov mohli stáť iba traja najlepší. Posledný deň nás po krátkej rozlúčkovej lyžovačke čakala dlhá cesta domov.

            Aj napriek tomu, že veľa z nás stálo na lyžiach prvýkrát a viacerí museli čeliť veľkému strachu, tešíme sa, že sme to všetci vďaka našim učiteľom zvládli a naučili sa lyžovať.
             

          • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo

          • 6. 3. 2024
          • Vyhodnotenie:

            Poézia

            I. kategória

            1. miesto: Timea Hurná 3.b

            2. miesto: Zina Malačinová 3.a

            3. miesto: Paula Berežná 2.b

            Cena poroty: Tina Vrabľová 2.c

            II. kategória

            1. miesto: Karolína Rusnáková 5.c

            2. miesto: Nikola Šafranková 5.a

            3. miesto: Andrej Jevočin 5.a

            Cena poroty: Dominika Gondeková 5.b

            III. kategória

            1. miesto: Timur Hurný 8.c

            2. miesto: Emma Padová 7.a

            3. miesto: Liana Melníková 7.b

            Cena poroty: Barbora Homzová 8.c

            Próza

            I. kategória

            1. miesto: Terézia Tkáčová 3.a

            2. miesto: Tibor Berežný 3.b

            3. miesto: Simon Vateha 3.a

            Cena poroty: Dominik Širý 2.a

            II. kategória

            1. miesto: Martin Pastyrčák 5.c

            2. miesto: Karolína Alexíková 5.c

            3. miesto: Damian Mušinský 5. c

            Cena poroty: Ema Hruščová 6.c

            III. kategória

            1. miesto: Sára Kočišová 7.a

            2. miesto: Olívia Perátová 8.b

            3. miesto: Mária Gondeková 7.b

            Cena poroty: Jakub Pastyrčák 8.c

          • ZŠ Mlynská Stropkov 2. miesto na volejbalovom turnaji vo Svidníku

          • 27. 2. 2024
          • Za účasti šiestich tímov sa dňa 22.2.2024 uskutočnil 19. ročník medzinárodného volejbalového turnaja starších žiačok O pohár primátorky mesta Svidník, kde nehýbali aj žiačky športových tried ZŠ Mlynská Stropkov.

            V skupinovej časti si poradili bez straty setu so súperkami zo Svidníka B a družstvom Bardejova a postúpili do semifinálových bojov, kde nezaváhali proti družstvu z Podolínca.

            V očakávanom finále sa stretli s domácim družstvom Svidníka A, ktorý si v semifinále poradil so súperkami z Bardejova. Vo vyrovnanom a bojovnom zápase zvládli domáce hráčky lepšie koncovku prvého setu. Koncovka setu druhého zase vyšla lepšie mladým Stropkovčankám a tak sa išlo do tajbrejku, v ktorom rozhodli chyby na príjme podania zo strany hráčok Stropkova a z víťazstva sa radovali domáce hráčky.

            Najlepšou hráčkou družstva ZŠ Mlynská Stropkov sa stala Cimbová K. a štvoricu najlepších hráčok celého turnaja doplnili hráčky Špilárová L. a Zápotocká D.

             

            Zostava ZŠ Mlynská Stropkov

            Špilárová L., Cimbová K., I. Sakarová, Suváková S., Siváková E., Zápotocká D., Semancová S., Zápotocká S., Zajarošová V., Fatľová N.

            Tréner: Mgr. Alexík P.

          • Klzisko namiesto telocvične

          • 26. 2. 2024
          • Žiaci prvého stupňa sa v rámci hodín telesnej výchovy a v rámci záujmových útvarov zúčastňovali korčuľovania na Zimnom štadióne v Stropkove.   Všetky deti mali z pohybu a hier na ľade veľkú radosť. Počas hodín korčuľovania sa deťom venoval pán Slavomír Rapáč, ktorý im ukazoval rôzne cviky na korčuliach a deti ich s radosťou opakovali. Všetci predviedli svoje korčuliarske schopnosti.

            Zdatní korčuliari si zdokonaľovali techniku korčuľovania, slabší korčuliari prekonávali strach a postupne sa naučili udržať rovnováhu na ľade, padať, vstávať z ľadu a chodiť na korčuliach. Nikomu nevadili občasné pády a žiaci prežili spolu príjemné chvíle pohybu a zábavy. Na ľade nechýbala dobrá nálade a tešíme sa ďalšie  netradičné hodiny telesnej výchovy.

          • Šaliansky Maťko – okresné kolo

          • 26. 2. 2024
          • Žiaci našej školy dosiahli fantastický úspech v okresnom kole recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. Svojím pútavým umeleckým prednesom si vybojovali krásne umiestnenia.

            I. kategória (2. – 3. ročník)

            Maximilián Geľak – 1. miesto

            II. kategória (4. – 5. ročník)

            Leo Vateha – 2. miesto

            III. kategória (6. – 7. ročník)

            Viktória Ilčisková – 3. miesto

            Recitátorom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy, blahoželáme ku krásnym výsledkom a Maxíkovi prajeme veľa šťastia v krajskom kole!

          • Školská plavecká liga žiakov a žiačok

          • 25. 2. 2024
          •       Plávanie je šport, ktorý má veľký zdravotný, hydroterapeutický význam a získava si stále viac priaznivcov. Dňa 22.2.2024 sa naši žiaci zúčastnili prvého kola Školskej plaveckej ligy na Krytej plavárni v Stropkove, ktorú vyhlásila ZŠ Konštantínova. Chlapci a dievčatá zo všetkých škôl v našom okrese súťažili v disciplínach kraul, prsia, znak a v troch kategóriách: 3.-4. ročník, 5.-6. ročník a 7.-9. ročník. Našu školu reprezentovali títo žiaci: Nina Maťašová, Jarmila Arbetová, Karolína Alexíková, Karolína Rusnáková, Filip Lesňak, Adam Karaman, Boris Alexík, Ema Calková, Sofia Fedorová a Julian Gundza. V každom kole súťažiaci získavali v jednotlivých disciplínach a kategóriách body za svoje výkony. Celkoví víťazi budú odmenení diplomami a vecnými cenami až v 3. kole. Ďakujeme šikovným plavcom za vzornú reprezentáciu školy.

    • Kontakty

      • Základná škola, Mlynská 697/7, Stropkov
      • +421 547 422202, +421 911 298 020
      • vrátnica: +421951018768 jedáleň:+421547422913
      • Mlynská 697/7 09101 Stropkov Slovakia
      • IČO 37873181
      • DIČ 2021650807
      • riaditeľ: riaditel@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre II.stupeň: zastupca@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre I.stupeň: zs.prvystupen@gmail.com zástupca pre technické zabezpečenie: zastupcatz@zsmlynstrop.edu.sk
    • Prihlásenie