• Udialo sa ...

          • Slávnostné ukončenie školského roka - 2022/23

          • 30. 6. 2023
          • V septembri sme mali pocit, že je pred  nami nekonečne dlhý školský rok,  ani sme sa však nenazdali a uplynul ako voda. Zazvonil posledný zvonček a oznámil tak  príchod do stanice „Prázdniny“. Naši žiaci samozrejme neodišli naprázdno, do rúk dostali nielen vysvedčenia za svoje celoročné úsilie, ale aj pochvaly, diplomy, ďakovné listy a odmeny za úspešnú reprezentáciu školy. Tá bude síce v letných mesiacoch zívať prázdnotou, no s prichádzajúcimi jesennými dňami sa naplní. Preto, kým sa opäť rozozvučí septembrové zvonenie, prajeme všetkým slnečné prázdniny plné zábavy, pohody a najmä oddychu.     

          • 27. jún 2023 - Slávnostná akadémia

          • 30. 6. 2023
          • Koniec školského roka je pre nás všetkých akýmsi prestrihnutím cieľovej pásky, za ktorou čaká vytúžená a zaslúžená odmena – voľno. Je to však aj výnimočná chvíľa, ktorej prináleží oslava a tou je na našej škole už tradične slávnostná akadémia. Ani tento školský rok tomu nebolo inak. Vďaka zanieteným pedagógom a žiakom nás čakal vydarený program. Samozrejme, ocenení boli žiaci, na ktorých sme mimoriadne hrdí, pretože úspešne reprezentovali seba aj našu školu nielen na okresných, krajských, ale dokonca aj celoštátnych kolách rôznych predmetových olympiád a súťaží. Záver patril rozlúčke s deviatakmi, ktorí tu prežili každý svoj vlastný príbeh. Niekedy bol možno trochu smutný, inokedy zas veselý a plný smiechu a radosti, občas aj starostí. Každý jeden mal svoje vlastné zápletky, no jedno mali spoločné, že sa odohrávali na našej škole. Ostávajú preto súčasťou našej veľkej školskej rodiny. Všetkým im prajeme, aby šťastne vykročili do ďalšieho života, ktorý ich čaká v laviciach stredných škôl.

          • Zábavný školský juniáles

          • 29. 6. 2023
          • V pondelok 26. júna 2023 popoludní zorganizovalo Centrum voľného času v spolupráci so školskými družinami pre našich žiakov súťaž – „Zábavný školský juniáles. Športovci sa s nasadením rozdelili do 4 družstiev a súťažili v 3 disciplínach: hod dukátmi na cieľ, podávanie lopty rozkročmo a hľadanie kariet v hre pexeso. Veľká snaha žiakov a ich vzájomné povzbudzovanie im priniesli spoločné víťazstvo, lebo družstvá získali  rovnaký počet bodov. Za svoju snahu dostali  sladkú odmenu. Najviac ich však potešilo, že urobili niečo pre svoje zdravie. Všetkým zúčastneným sa akcia veľmi páčila.

          • Rekonštrukcia palubovky mestskej športovej haly

          • 26. 6. 2023
          • Názov projektu:

            Rekonštrukcia palubovky mestskej športovej haly

            Opis a účel projektu

            Mesto Stropkov sa dlhodobo zameriava na aktivity spojené s rozvojom regiónu prostredníctvom investícií do športovej a rekreačnej infraštruktúry. Účelom projektu je kompletná rekonštrukcia povrchu mestskej športovej haly na ulici Matice slovenskej v Stropkove. Objekt športovej haly bol postavený v roku 1980. V športovej hale sa nachádza pôvodná palubovka, ktorá už nevyhovuje aktuálnym požiadavkám. Hala je využívaná školopovinnou mládežou, športovými klubmi, širokou verejnosťou, ako aj športovými federáciami zastrešujúcimi jednotlivé druhy športov. Pravidelne sa tam konajú tréningy futbalistov, volejbalistov, stolných tenistov, boxerov i všeobecnej atletickej prípravy. Slúži aj na súťažné stretnutia rôznych športov. Hala bola v období pred pandémiou dejiskom viacerých významných celoslovenských i medzinárodných športových podujatí - ako napríklad kvalifikačné zápasy na Majstrovstvá Európy slovenskej ženskej stolnotenisovej reprezentácie, stretnutia stolnotenisovej Superligy, finálové turnaje Majstrovstiev Slovenska vo volejbale junioriek, cezhraničné majstrovstvá a ligové turnaje boxerov, mestská futbalová liga. Hala má široké využitie pre mnoho kolektívnych i individuálnych športov. Samospráva investovala z vlastných i mimorozpočtových zdrojov nemalé prostriedky do jej modernizácie, zameranej na zvýšenie tepelného komfortu haly, skvalitnenie osvetlenia, ako aj rekonštrukcie zázemia. Zostávajúcou položkou v rámci jej kompletnej rekonštrukcie ostáva výmena pôvodnej palubovky. Jej súčasný stav predstavuje už aj bezpečnostné riziko pre športujúcu verejnosť. Rekonštrukciou dôjde k výmene existujúcej športovej podlahy a k jej vybaveniu hádzanárskymi bránami, volejbalovým či tenisovým setom. Športovisko budú využívať najmä základné školy, športové kluby i široká verejnosť.

             

            Financovanie projektu

            Predpokladaná celková hodnota projektu, je 160 156,37 EUR. Výška príspevku z Fondu na podporu športu je 80 078,18 €, výška spolufinancovania mesta Stropkov predstavuje sumu 80 078,19 €.

             

          • Vytvorme si spolu 1 ár

          • 26. 6. 2023
          • Pred koncom školského roka sa vyučujúci matematiky rozhodli vytvoriť netradičnú aktivitu s názvom Vytvorme si 1 ár. Cieľom bolo vytvoriť predstavu o jednotkách obsahu ako štvorcový meter, ár, hektár, podporiť tým zážitkové učenie,  rozvíjať medzipredmetové vzťahy a prácu v skupinách. Ich prvou úlohou bolo priniesť letáky z Lidlu alebo Tesca, nožnice, lepiacu pásku, lepidlo a vhodné dĺžkové meradlá, napr. krajčírsky alebo stolársky meter, meracie pásmo. Niektorým žiakom napadlo, že pre väčší obsah je lepšie použiť baliaci papier. Na hodine matematiky sme potom spoločne vyrábali štvorcové metre ako štvorce so stranou 1 meter, strihali a lepili. Na 1 ár sme potrebovali presne 100 takýchto štvorcových metrov. Niektoré si vyrobili doma a pomohli aj spolužiaci z vedľajších tried. Projektu sa zúčastnili všetci žiaci piatych a šiestych ročníkov. Najskôr sme využili pekné počasie a rozhodli sa, že pôjdeme na ihrisko. Lenže zafúkal vetrík a všetko „vzlietlo“. Preto sme sa presunuli do telocvične a 1 ár poskladali ako veľký štvorcový koberec so stranou 10 metrov. Potom sme skúšali  vytvoriť 1 ár ako obdĺžnik s rozmermi 4m x 25m alebo 5m x20m,.....V prípade priaznivého počasia by si žiaci mohli vytvorili predstavu aj o väčších plochách na školskom ihrisku. Ak by zistili jeho rozmery, vedeli by približne vypočítať aj počet árov, prípadne vyskladať 1 hektár.

          • Deviataci na výlete v Poľsku

          • 26. 6. 2023
          • 12. - 13. júna navštívili deviataci čarovné kráľovské mesto Krakov. V jeho okolí si nenechali ujst unikátnu soľnú baňu Wieliczka a spoznávali symbol holokaustu, koncentračný tábor Auschwitz – Birkenau.

          • Festival sportu Jaslo 2023

          • 25. 6. 2023
          • V termíne 09.-11.6.2023 sa volejbalistky MVK Stropkov pod hlavičkou ZŠ Mlynská zúčastnili na veľkom medzinárodnom turnaji  ročníkov 2006 a mladšie. Na tradičnom turnaji patríme nielen k tradičným účastníkom, ale čo sa týka úspechov aj na druhé historické miesto za domácim UKS MOSiR Jaslo. Tento rok sa turnaja zúčastnilo 16 družstiev z 9 štátov.

            1.hrací deň(piatok)

            Dievčatá si najprv poradili s Kikindou(SRB) 2:0(14,23). V druhom zápase vo výbornom a dramatickom priebehu porazili KS Volley Gorlice(POL) 2:0(22,22) a následne porazili aj AOZ Rzeszow(POL) 2:0 (27,13), keď šancu dostala aj lavička. Prvým miestom v skupine si vytvorili dobrú východiskovú pozíciu pred ďalším hracím dňom. 1.ZŠ Mlynská Stropkov 2.KS Volley Gorlice(POL) 3.AOZ Rzeszow (POL) 4.OK. KI 0230 Kikinda(SRB)

            2. hrací deň(sobota)

            Podľa umiestnenia v piatok sme do skupiny dostali 2, 3 a 4 družstvo z iných skupín, podľa vopred známeho pavúka. Prvý zápas bol na zahriatie. Dievčatá z dánskeho Rosenlundu neboli súperom  a prvý krok bol úspešný. ZŠ Mlynská: Rosenlund Ballerup(DAN) 2:0(7,4). Ani druhý zápas nás veľmi nepreveril, keďže družstvo KS Wisloka Debica prišlo s mladým a neskúseným družstvom. Po víťazstve 2:0(13,11) bolo jasné, že o prvom mieste v skupine a tým aj o postupe do prvej štvorky rozhodne zápas s tradičným rivalom Elbou Prešov. Prvý set bol asi najhorší set v našom podaní v tejto sezóne. 11 pokazených podaní a 5 ďalších chýb znamenalo doslova darček pre Prešovčanky. V druhom sete však dievčatá zabrali a zápas dospel do tie-breaku. Skrátený set bol vyrovnaný, ale s úspešnejším koncom pre Prešov. Škoda, keďže táto jediná prehra rozhodla o prepade do skupiny o 5 až 8 miesto.

            3.hrací deň(nedeľa)

            Po veľkom sklamaní a slzách však dievčatá aj v nedeľu zabojovali a keďže náhoda rozhodla, že sa opäť stretli so súpermi z piatku, porazili najprv Gorlice a potom aj Kikindu a obsadili konečné piate miesto. Dievčatá ZŠ Mlynská Stropkov zanechali na turnaji ako už tradične dobrý dojem  po hernej stránke, tak aj vystupovaním a dúfajme, že skúsenosti zúročia v ďalšej volejbalovej sezóne 2023-24,  na ktorú sa tešíme. Ocenené boli V.Šturáková a L.Špilárová ako najlepšie hráčky družstva a S.Semancová ako najmladšia hráčka družstva.

            Zostava: ZŠ Mlynská  Stropkov: Ličková A., Potomová A., Šeršeňová A.,Luberdová P.,Špilárová., Šturáková V., Tkačivská A., Kočišová S.,Cimbová K., Sakarová I., Zápotocká D., Semancová S. Tréner: Mgr. Haľko Milan Poradie:

            1. UKS „MOSiR” Jasło (Polska)

            2. ŠK ELBA Prešov (Słowacja)

            3. ZŠ Komenského Svidník (Slovakia)

            4. VK Slavia TU Košice (Słowacja)

            5. ZŠ MLYNSKÁ Stropkov (Słowacja)

            6. Odbojkaški Klub KI 0230 Kikinda (Serbia)

            7. AOZ Rzeszów (Polska)

            8. KS VOLLEY Gorlice (Polska)

            9. SKŠ ZŠ MikulovaPraha (Czechy)  

            10. CSS 2 Baia Mare (Rumunia)

            11. UKS Dębowiec (Polska)

            12. KS WISŁOKA Dębica (Polska)

            13. CK Sparta Sambor (Ukraina)  

            14. SC 1983 Mutterstadte.V (Niemcy)

            15. VK SideOut-Polonia London (Anglia)

            16. Rosenlund BALLERUP (Dania)

          • ZŠ Mlynská Stropkov – 8. miesto v Superfinále 2023 v štvorkovom volejbale

          • 23. 6. 2023
          • Súčasťou najväčšieho školského športového festivalu Superfinále 2023, ktorý sa uskutočnil 13. - 14.6.2023 v komplexe X-bionic Sphere v Šamoríne, boli aj žiačky športových tried pri ZŠ Mlynská Stropkov. Tie sa predstavili ako víťazky Prešovského kraja v štvorkovom volejbale. Osem najlepších družstiev Slovenska si zmeralo sily na vonkajších ihriskách, kde sa museli vysporiadať aj s nástrahami vetra či slnka. V skupinovej fáze turnaja žiačky Stropkova dvakrát neuspeli, keď vo vyrovnanom a dramatickom priebehu zápasov podľahli v tajbrejku súperkám z Krupiny a Spišskej Novej Vsi a zvíťazili nad družstvom z Liptovského Hrádku. Ako tretí tím svojej skupiny nastúpili v zápase play-off proti súperkám z Považskej Bystrice, kde opäť vo vyrovnanom zápase nezvládli koncovky setov a prehrali. V zápase o 7. miesto proti družstvu zo Senice sa opakoval scenár z predchádzajúcich zápasov a v rozhodujúcom tajbrejku boli v koncovke lepšie súperky. Počas tohto veľkého podujatia mali dievčatá možnosť vidieť žiakov aj z iných druhov športu ako atletika staršieho žiactva, plavecký 3-boj, stolný tenis, vybíjaná, gymnastický 4boj, 3x3 basketbal či malý futbal a zažiť peknú atmosféru otváracieho ceremoniálu, ktorého za zúčastnilo viac ako 1200 športovcov. Pripravený bol aj bohatý sprievodný program s FUNzónou, v ktorej si každý mohol vyskúšať vyše 20 športových stánkov.

            Výsledky:

            Skupinová fáza

            ZŠ Mlynská Stropkov  – ZŠ J.C.H Krupina                 1 : 2     (11,-21-12)

            ZŠ Mlynská Stropkov  -  ZŠ Hutnícka S.N.Ves           1 : 2     (-18,22,-12)

            ZŠ Mlynská Stropkov  -  ZŠ s MŠ Hradná L. Hrádok  2 : 0     (16,19)

            Semifinále

            ZŠ Mlynská Stropkov  - ZŠ Slovanská P. Bystrica       0 : 2     (-25,-26)

            O 7. miesto

            ZŠ Mlynská Stropkov - ZŠ Komenského Senica         1 : 2     (-25, 20,-12)

            Zostava ZŠ Mlynská Stropkov

            Špilárová L., Cimbová K., Sakarová I., Zápotocká D., Semancová S., Suváková S., Nováková K., Siváková E.

            Tréneri: Mgr. P. Alexík, Mgr. M. Haľko

            Celkové poradie:

            1. ZŠ Ul. sv. Michala Levice
            2. ZŠ J.C.H Krupina
            3. ZŠ s MŠ Studienka
            4. ZŠ Hutnícka S.N.Ves
            5. ZŠ s MŠ Hradná L. Hrádok
            6. ZŠ Slovanská P. Bystrica
            7. ZŠ Komenského Senica       
            8. ZŠ Mlynská Stropkov
          • Turnaj žiakov základných škôl vo florbale

          • 22. 6. 2023
          • Dňa 21.6. 2023 organizovala ZŠ Mlynská turnaj vo florbale žiakov základných škôl mesta Stropkov pri príležitosti otvorenia zrekonštruovanej Mestskej športovej haly. Zúčastnili sa 4 družstvá: CZŠ sv. Petra a Pavla Stropkov, ZŠ Konštantínova, ZŠ Mlynská a ZŠ Hrnčiarska.  Hralo sa spôsobom každý s každým.

             Vyhodnotenie súťaže:  1. miesto – ZŠ Mlynská

                                                    2. miesto – ZŠ Konštantínova

                                                    3. miesto – ZŠ Hrnčiarska

                                                    4. miesto – CZŠ sv. Petra a Pavla

            Víťazné družstvá boli odmenené diplomami a pohármi. Najlepším blahoželáme, prajeme im veľa úspechov v tomto športe a všetkým súťažiacim vyjadrujeme pochvalu za slušné športové zápolenie. 

          • Tretiaci v ZOO a Dinoparku

          • 22. 6. 2023
          •  Koniec školského roka je obdobie, na ktoré sa tešia všetci školáci. Aj tretiaci  sa dočkali výletu do Zoo a Dinoparku v Košiciach spolu s triednymi učiteľkami a triednym učiteľom. Príjemné počasie nám umožnilo dôkladnejšie prebádať  zákutia a zaujímavosti zoologickej záhrady. Na pamiatku si žiaci kúpili suveníry. Výlet sa vydaril a už teraz sa tešíme na ďalší.

          • Štvrtáci na výlete ,,VSTÚPTE S NAMI DO ROZPRÁVKY“ na Ľubovnianskom hrade a v skanzene

          • 19. 6. 2023
          • Žiaci 4.A, 4.B, 4.C sa so svojimi triednymi učiteľkami dňa 14. 6. 2023 vybrali na školský výlet. Navštívili Ľubovniansky hrad, ktorý sa týči nad mestom Stará Ľubovňa na severe Slovenska.                                           

                 Ľubovnianske múzeum na Ľubovnianskom hrade pripravuje každoročne zaujímavé kultúrne podujatia, prostredníctvom ktorých chce zatraktívniť svoje expozície. Najväčším lákadlom pre túto sezónu je výstava ,,La monde a la ville“, ktorá približuje 100. výročie kráľovskej svadby. 

            Pri prehliadke hradu sa štvrtáci zúčastnili výchovno-vzdelávacieho programu pod názvom ,,Vstúpte s nami do rozprávky“ s témou historických svadieb. Počas prehliadky žiaci plnili rôzne úlohy. Za každú správne vyriešenú úlohu  získali papierové kvety, ktoré v závere použili na kyticu pre nevestu a spoločne sa odfotili na svadobnú fotografiu.

            Po vyriešení záhad si na nádvorí hradu pozreli pútavé vystúpenie sokoliarov. Dozvedeli sa tak o histórii sokoliarstva  a uvideli let krásnych dravcov.

             Z hradu sa všetci presunuli do blízkeho skanzenu. Tam ich už čakal gazda, ktorý žiakom ukázal svoj gazdovský dvor. Potom sa vybrali do národnej školy, kde si mohli vyskúšať, ako sa niekedy vyučovalo. Na záver si vypočuli pútavé rozprávanie o drotárstve a ďalších historických remeslách.

                 Všetci sa vrátili z výletu plní zážitkov, vedomostí a samozrejme aj s drobnými suvenírmi.

          • Pokračovanie preventívneho programu Kozmo a jeho dobrodružstvá

          • 19. 6. 2023
          • Prváčikovia absolvovali ďalšie stretnutia s Kozmom. Počas realizácie programu sme sa snažili žiakov viesť k schopnosti vedieť si uplatňovať svoje práva, plniť si svoje povinnosti a zároveň rešpektovať práva iných ľudí. Počas záverečného stretnutia sa žiaci s Kozmom rozlúčili a každý dostal kartu dobrého pozemšťana, ktorá im má pripomínať, čo všetko sa naučili a aké správanie z nich robí dobrých pozemšťanov.

          • Školské kolo Dejepisnej olympiády pre žiakov 5.ročníka

          • 19. 6. 2023
          • Dňa 6.6.2023 sa na našej škole uskutočnilo ŠK DEJO pre žiakov 5.ročníka. Testové úlohy žiakom pripravili vyučujúce a do olympiády sa zapojilo 17 piatakov. Blahoželáme víťazom a dúfame, že sa žiaci do tejto súťaže zapoja aj v nasledujúcom školskom roku.
             Umiestnenie:
            1. miesto : Peter Fečo  5.c
            2. miesto : Nikola Dovičáková 5.b
            3. miesto : Filip Pavlenko 5.b

          • Školský švihadlový maratón

          • 19. 6. 2023
          • Vo štvrtok 15. júna 2023 v popoludňajších hodinách ožila naša škola pred 1. pavilónom smiechom detí. Centrum voľného času a ŠKD zorganizovali súťaž „Švihadlový maratón“, kde spolu súťažili chlapci aj dievčatá. Do tejto súťaže sa zapojilo 30 malých aj väčších skokanov v duchu hesla „Skáčem, skáčeš, skáčeme“.

            Deti súťažili s veľkým nasadením.  Bolo úžasné sledovať ich veľkú snahu a samozrejme aj vzájomné povzbudzovanie všetkých zúčastnených. Vyhrali traja najlepší, ktorí dostali diplomy a ceny. Ostatní skokani dostali za svoju snahu sladkú odmenu. Najviac ich však potešilo, že urobili niečo pre svoje zdravie. Všetkým žiakom sa akcia veľmi páčila.

            Vyhodnotenie: 

            1. miesto: Matiáš Bačik

            2. miesto: Jakub Kašperan

            3. miesto: Diana Holubová

          • Futbalový turnaj žiakov a žiačok - nešportové triedy

          • 11. 6. 2023
          •  

            V dňoch od 6.6. - 8.6.2023  organizovala naša škola školské kolo futbalového turnaja pre  žiakov nešportových tried. Celkovo sa zúčastnilo 6 družstiev v počte 60 detí a každé z nich muselo mať v tíme aspoň jedno dievča. Súťažilo sa spôsobom každý s každým v dvoch kategóriách: 5r.-6r. a 7r.-9r. Zápasy sa odohrávali  v popoludňajších hodinách na futbalovom ihrisku s umelou trávou. Žiaci sa prezentovali sympatickými výkonmi.

            Vyhodnotenie súťaže:

                (5r.-6r.)

               1. miesto – družstvo 6. A,B triedy

               2. miesto – družstvo 5. A triedy

               3. miesto – družstvo 5. B triedy

                (7r.-9r.)

               1. miesto – družstvo 9. A,B triedy

               2. miesto – družstvo 8. A,B triedy

               3. miesto – družstvo 7. A,B triedy

            Víťazné družstvá boli odmenené diplomami, medailami a sladkosťami. Najlepším blahoželáme a všetkým súťažiacim vyjadrujeme pochvalu za slušné športové správanie.

          • Aj druhákom sa výlet vydaril!

          • 11. 6. 2023
          •                                                   

             

            Slniečko nám svietilo a my sme spoznávali krásy východného Slovenska. Navštívili sme známe Bardejovské Kúpele a historicky bohaté mesto Bardejov. V Bardejovských Kúpeľoch nás zaujal skanzen - múzeum ľudovej architektúry, jedna z piatich najdlhších drevených lávok na Slovensku - Lávka priateľstva, socha cisárovnej Sissi (Alžbety Bavorskej), ktorá sa tu liečila a samozrejme prírodné liečivé minerálne vody z prameňov „Hlavný“, „Lekársky“ a „Herkules“. Nezabudli sme ani na kúpeľné oblátky. V Bardejove sme navštívili námestie s goticko-renesančnou budovou radnice, kostol sv. Egídia, meštianske domy a videli sochu kata v životnej veľkosti, ktorá stojí neďaleko Katovho domu. Veríme, že poznatky sa nám zachovajú a využijeme ich v 3. ročníku na hodine vlastivedy.

          • Dejepisné exkurzie na našej škole

          • 11. 6. 2023
          • Tohtoročnú šnúru dejepisných exkurzií odštartovali ôsmaci, ktorí navštívili naše krajské mesto Prešov. V Solivare obdivovali unikátne technické pamiatky a v Ortodoxnej synagóge okúsili výnimočnú atmosféru, no najmä sa oboznámili s dejinami a osudmi židovského národa. Autobus plný siedmakov smeroval do Bardejova, kde sa žiaci vydali na prechádzku časom až do stredoveku. Deviataci sa zas vybrali do Vojenského múzea a na pamätníky vo Svidníku a na Dukle. Bodku za exkurziami urobili šiestaci v Archeoparku v Hanušovciach nad Topľou. To, že boli naši dávni predkovia zruční a šikovní, si žiaci nielen vypočuli, ale aj vlastnoručne overili pri rôznych činnostiach. Tých najodvážnejších vyspovedala aj pani redaktorka, záznam z nášho výletu by sa mal objaviť už čoskoro v relácii Regina na RTVS 2.

            Na ďalšie dobrodružstvá po ceste poznania histórie sa už teraz tešia nielen naši žiaci, ale aj pani učiteľky – dejepisárky .

    • Kontakty

      • Základná škola, Mlynská 697/7, Stropkov
      • +421 547 422202, +421 911 298 020
      • vrátnica: +421951018768 jedáleň:+421547422913
      • Mlynská 697/7 09101 Stropkov Slovakia
      • IČO 37873181
      • DIČ 2021650807
      • riaditeľ: riaditel@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre II.stupeň: zastupca@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre I.stupeň: zs.prvystupen@gmail.com zástupca pre technické zabezpečenie: zastupcatz@zsmlynstrop.edu.sk
    • Prihlásenie