• Udialo sa ...

          • Medzinárodný deň detí – Olympiáda netradičných športov

          • 6. 6. 2023
          • Žiaci 2. stupňa oslávili Deň detí 2. júna historicky prvým ročníkom Olympiády netradičných športov, ktorý pre nich naplánovalo vedenie školy v spolupráci so školským parlamentom.  Jednotlivé triedy pripravili v krásnom počasí a ešte krajšom areáli našej školy 15 disciplín, ktoré preverili nielen šikovnosť a zdatnosť súťažiacich, ale predovšetkým ich vzájomnú spoluprácu, podporovanie sa a súdržnosť tried. Po slávnostnom otvorení a vypustení olympijských balónov bojovali triedy v skákaní vo vreci, na lanovej dráhe, v hode topánkou, v štafete skoku z miesta, prečerpávaní vody, riešení rébusov a ďalších zábavných aktivitách. Výkony tried určili víťaza v každom ročníku a napokon sme vyhlásili aj najúspešnejšiu triedu. S jednobodovým náskokom zvíťazila 8.C a odmenou im bola sladká maškrta.
            Tento deň venovaný deťom bol plný slnka, zábavy, športových zážitkov a umožnil im aspoň na chvíľu zabudnúť na školské povinnosti.

          • Medzinárodný deň detí – Školská športová olympiáda

          • 6. 6. 2023
          • Medzinárodný deň detí slávili žiaci a pedagógovia ZŠ Mlynská počas 2 dní, a to 1. a 2. júna 2023. Prvý júnový deň bol pre žiakov 1. stupňa pripravený už tradičný 37. ročník Školskej športovej olympiády (6. ročník Memoriálu Marka Špilára – zakladateľa ŠŠO a dlhoročného zanieteného pedagóga ZŠ Mlynská). Pozvanie na slávnostné otvorenie prijal primátor mesta Stropkov JUDr. Ondrej Brendza a vedúci OŠK Mgr. Tibor Kubička. Po príhovore primátora mesta a riaditeľky školy Mgr. Martiny Tomkovej, ktorí popriali deťom k ich sviatku všetko najlepšie a zaželali čo najviac síl v športovom zápolení, nasledoval slávnostný sľub športovca. Zástupcovia mladých športovcov zapálili olympijský  oheň a vypustením bielych holubov sa začalo športové súťaženie. Žiaci si zmerali svoje sily v 5 disciplínach: beh na 50m, beh na 300m, skok do diaľky z miesta, hod kriketovou loptičkou a štafetový beh tried. Najúspešnejší žiaci sa postavili na stupne víťazov a boli odmenení diplomami a medailami.

          • Za krásami stredného Slovenska

          • 6. 6. 2023
          • Slnečné májové ráno naznačovalo dobrý začiatok dvojdňového výletu siedmakov do hornatého kraja Štiavnických vrchov a Horehronia. Cieľom bol pobyt v kaldere supervulkánu štiavnickej sopky, kde leží niekoľko obcí a jedno z najkrajších slovenských miest – strieborná Banská Štiavnica. Mesto zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO ponúklo našim žiakom mnoho zaujímavostí v podobe prehliadky mesta a fundovaného výkladu sprievodcu. Po dobrom obede navštívili štôlňu Bartolomej a zostúpili do hĺbky 100 metrov, aby sa oboznámili s ťažkou prácou baníkov. Druhý deň žiaci strávili na Horehroní. V Čiernom Balogu nasadli na lesnú železnicu a previezli sa do Vydrovskej doliny, kde strávili čas v prírode, prešli lesníckym skanzenom a náučnými chodníkmi doliny. Bodkou za výletom bol šťastný návrat spokojných a oddýchnutých siedmakov. (... aj učiteľov)

          • Keď sa výlet podarí

          • 4. 6. 2023
          • To si môžu povedať naši ôsmaci, ktorým sa slnečné počasie postaralo o príjemne strávené dni v rôznych kútoch Slovenska. V pondelok zvládli túru na Popradské pleso, ktoré ich odmenilo krásnymi výhľadmi a v utorok ich očarila plavba po Oravskej priehrade s krátkou zastávkou na Slanickom ostrove. Neobišli ani prehliadku Oravského hradu a bonusom bolo stretnutie s „Čekym“ a feši Valábikom :)

          • Šiestaci na potulkách

          • 30. 5. 2023
          • 25. 5. 2023 viedli kroky šiestakov po turistickej lesnej ceste na Morské oko, kde mohli obdivovať krásy prírody. Zdolaním tejto nie ľahkej úlohy boli na seba právom hrdí. Odmenou im bolo priateľské privítanie a pohostinstvo rekreačnej oblasti Danová, kde sa ubytovali, nabrali novú energiu, vyšantili v krásnom areáli strediska a zaspievali si pri večernej opekačke. Na druhý deň ich čakala ďalšia, tentokrát už nenáročná, turistika do obce Kalinov. Táto dedinka bola prvou oslobodenou obcou na území Česko-Slovenska počas druhej svetovej vojny. Žiaci šiestych ročníkov tak prežili koncoročný výlet v spojení s prírodou a históriou.

          • Týždeň aktivít v školskom klube

          • 30. 5. 2023
          • Využili sme krásne letné počasie a spríjemnili si týždeň rôznymi aktivitami v areáli našej školy. V pondelok sme hrali obľúbené kolektívne hry: Kráľu, kráľu daj vojaka, Zlatá brána, futbal či papierová vojna. V utorok sa deti vystriedali v súťažiach na jednotlivých stanovištiach a v stredu maľovali na chodník. Štvrtok si pripravili program štvrtáci a učili kamarátov podkopy s loptou, maľovali na tvár, tancovali. Týždeň sme ukončili veselou diskotékou.

          • Okresné majstrovstvá družstiev a jednotlivcov žiakov v šachu

          • 29. 5. 2023
          • Vo štvrtok 25.5.2023 sa naši žiaci zúčastnili OM v šachu Stropkov - Svidník – záverečné kolo, ktoré organizoval Šachový klub v Stropkove. Turnaj bol započítaný do seriálu okresných majstrovstiev jednotlivcov a 4-členných družstiev žiakov základných škôl. Ocenené boli 3 najlepšie družstvá a traja najlepší jednotlivci v kategórii mladších a starších žiakov. Naši nastúpili v zložení: Urban Miklič, Dávid Štovka, Tobias Kľocek, Adam Vidiščák, Andrej Jevočin, Marko Marcinčák, Leo Vateha  a Jakub Fatľa. Hoci na tomto turnaji všetci z nášho družstva zabojovali, nepodarilo sa nám získať pohár. Všetkým menovaným žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy v tomto športe.

          • Aktivita na hodine techniky 8.ročník

          • 29. 5. 2023
          • Po výdatných zrážkach bolo potrebné postarať sa o naše vyvyšené záhony. Žiaci 8.ročníka kyprili pôdu, ktorá bola po dažďoch a následnom slnečnom počasí ztvrdnutá a vytvárala škrupinu.

          • Okresné kolo žiakov a žiačok v atletike ZŠ

          • 28. 5. 2023
          • Skok do výšky: CH – O. Hurný – 1.miesto

                                       D – K. Cimbová – 1.miesto

                                              A. Tkačivská – 2.miesto

            Hod kriketovou loptičkou: CH – F. Koky – 2.miesto

                                                             D – V. Šturáková – 1.miesto

                                                                    S. Kočišová – 2.miesto

            Vrh guľou: CH – T. Korady – 1.miesto

                                                 F. Koky – 2.miesto

                                       D – L. Špilárová – 1.miesto

                                              S. Kočišová – 2.miesto

            Skok do diaľky: CH – T. Korady – 1.miesto

                                                   R. Fečo – 2.miesto

                                          D – L. Špilárová – 1.miesto

                                                 A. Tkačivská – 2.miesto

            Beh na 60 m: CH – R. Fečo – 1.miesto

                                                D – V. Šturáková – 1.mesto

                                                       K. Cimbová – 2.miesto

            Beh na 800 m: CH – M. Kundrát – 2.miesto

                                                            R. Berežný – 3.miesto

                                                   D – K. Nováková – 2.miesto

            Štafeta: CH – 1.miesto, D – 1.miesto

            Družstvá: CH – 1.miesto, D – 1.miesto

          • Momentky z okresného a krajského kola speváckej súťaže Slávik Slovenska, ktorej sa zúčastnili aj žiaci našej školy

          • 25. 5. 2023
          • Sára Hruščová, Vanesa Majerníková a Katarína Ličková  dňa 17.5.2023 úspešne reprezentovali našu školu na OK Slávika Slovenska, kde Sára obsadila 2. miesto v 1. kategórii, Katka 3. miesto v 3. kategórii a Vanesa 1. miesto v 2. kategórii. 19.5.2023 sa v PKO Čierny orol v Prešove konalo krajské kolo Slávika Slovenska, na ktorom našu školu reprezentovala Vanesa Majerníková. Na akordeóne doprevádzal  Ing. Michal Jancura. Veľké poďakovanie patrí aj Vaneskinej mamke za pomoc pri obliekaní do kroja, ako aj za morálnu podporu.

          • Krajské kolo Biologickej olympiády kat. E

          • 23. 5. 2023
          • Dňa 16.5.2023 sa v Prešove konalo krajské kolo Biologickej olympiády kat. E, v ktorej žiačky N. Vatraľová, B.Šoltýsová a S. Komišáková  úspešne reprezentovali našu školu a okres Stropkov.

            Natália Vatraľová získala I. miesto v odbore zoológia a postupuje na celoštátne kolo.

            Sára Komišáková získala II. miesto v odbore geológia.

            Bianka Šoltysová sa stala úspešnou riešiteľkou a získala siedme miesto v odbore botanika.

            Gratulujeme!

          • Celoštátne kolo 13. ročníka Technickej olympiády v Nitre

          • 23. 5. 2023
          • Dňa 16. -  17. mája 2023 sa konalo celoštátne kolo 13. ročníka Technickej olympiády v Nitre, ktorého sa zúčastnili žiaci Barbora Glusová a Nikolas Otrošina  zo Základnej školy Mlynská v Stropkove.

            Barbora sa už v minulom školskom roku zúčastnila na krajskom kole TO, kde získala 2. miesto. Pre Nikolasa, ktorý je žiakom športovej triedy a venuje sa futbalu, to bolo prvýkrát.

            Mesto Nitra  privítalo súťažiacich upršaným počasím. Žiaci navštívili Slovenské poľnohospodárske múzeum. V stredu po slávnostnom otvorení celoštátneho kola nasledovalo riešenie súťažných úloh teoretickej a  praktickej časti. Teoretická časť pozostávala z 15 úloh, v praktickej časti mali zhotoviť pohyblivú naklonenú rovinu.  Na jej vyrobenie museli poznať princípy jej fungovania, vedieť čítať technické výkresy, poznať zásady zobrazovania, správne voliť polotovary, rozoznávať a použiť vhodné náradie, voliť správne pracovné postupy, aplikovať zásady správneho pracovného postupu, mať na zreteli bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci a myslieť na mnoho dôležitých vecí.

            Po ukončení súťaže všetci  netrpezlivo očakávali slávnostné vyhlásenie výsledkov. Barbora a Nikolas získali nádherné 3. miesto a stali sa úspešnými riešiteľmi celoštátneho kola.

            Ďakujeme Barborke a Nikolasovi za výbornú reprezentáciu školy, mesta a kraja a prajeme im, nech sa im naďalej darí.

            Poďakovanie patrí aj Mgr. Mariánovi Veselému, zástupcovi riaditeľky ZŠ Mlynská, za pedagogický dozor a zabezpečenie dopravy žiakov vlastným motorovým vozidlom na súťaž a späť.

             

             

          • ZŠ MLYNSKÁ opäť bodovala na krajskom kole DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY v Prešove

          • 23. 5. 2023
          •   Dňa 3.4.2023 sa konal v Prešove už 15. ročník krajského kola Dejepisnej olympiády. Našu školu a mesto Stropkov reprezentovali víťazi OK DEJO v jednotlivých kategóriách C, E. Vedomostný test pozostával z troch oblastí: učivo dejepisu príslušného ročníka, dejiny mesta Prešov (sakrálne pamiatky Prešova) a monotematický celok Dejiny vedy a techniky. Maximálny počet bodov, ktorí mohli súťažiaci dosiahnuť bol 100 bodov (z učiva príslušného ročníka 40b, z dejín regiónu 10b a z dejín monotematického celku 50b).

               Naši žiaci sa v silnej konkurencii žiakov základných škôl Prešovského kraja opäť nestratili. Ba práve naopak, obsadili popredné priečky s minimálnou stratou bodov.

            Reprezentanti našej ZŠ Mlynská:

            ROMAN PALIDRAB (9.c) v kategórii C s počtom bodov 87,5 získal vynikajúce 4. miesto, pričom zaostal iba 0,5b za 3. miestom a 1b za 2. miestom.  VIKTÓRIA JEVOČINOVÁ (9.B) v kategórii C s počtom bodov 81,5 obsadila 7. miesto. BIANKA ŠOLTÝSOVÁ (7.A) v kategórii E obsadila 7. miesto so ziskom 71,5 bodov. Všetci naši reprezentanti patrili k úspešným riešiteľom.

            Ďakujeme menovaným žiakom za reprezentáciu školy a mesta Stropkov a dúfame, že takéto úspechy dosiahneme aj v budúcom školskom roku. Poďakovanie samozrejme patrí aj našim pedagógom, ktorí žiakov každoročne pripravujú na túto náročnú predmetovú olympiádu.

          • Digitálny žiak

          • 23. 5. 2023
          • Milí rodičia,

            Ministerstvo investícií v spolupráci s Digitálnou koalíciou – Národnou koalíciou pre digitálne zručnosti a povolania SR spustilo národný projekt „Digitálny príspevok pre žiakov SR (Digitálny žiak)“, v rámci ktorého dostanú vybrané skupiny žiakov jednorazový príspevok 350 eur na nákup notebooku alebo tabletu s klávesnicou. Ide o jednoduchú poukážkovú schému, vďaka ktorej si budú môcť žiaci zaobstarať presne také zariadenie, ktoré najviac vyhovuje ich potrebám.

            Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných, stredných a stredných odborných škôl. Na jeho konci je žiak schopný študovať digitálne, pripravený naplno rozvíjať svoj potenciál, získavať a zdokonaľovať svoje digitálne zručnosti, a teda uspieť v digitálnej dobe.

            Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

            O príspevok sa môžu uchádzať:

            – žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023)
            – žiaci, z domácností v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            – žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            – žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe)

            V prípade, že patríte do skupiny oprávnených užívateľov a chcete získať svoj digitálny príspevok, vyplňte registračný formulár dostupný na stránke www.digitalnyziak.sk v termíne do 30.6.2023.

            Mgr. Ján Cichý je pripravený Vám v prípade potreby pomôcť.

             

            vedenie školy

          • Zbierame, sušíme a aranžujeme v 3.C

          • 17. 5. 2023
          • Na hodinu pracovného vyučovania si žiaci doniesli vysušené rastlinky a kvety. Skúsili si naaranžovať svoju vlastnú záložku či obraz. V spolupráci s CVČ to zvládli hravo, a tak sa žiaci môžu tešiť zo zaujímavých výtvorov.

    • Kontakty

      • Základná škola, Mlynská 697/7, Stropkov
      • +421 547 422202, +421 911 298 020
      • vrátnica: +421951018768 jedáleň:+421547422913
      • Mlynská 697/7 09101 Stropkov Slovakia
      • IČO 37873181
      • DIČ 2021650807
      • riaditeľ: riaditel@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre II.stupeň: zastupca@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre I.stupeň: zs.prvystupen@gmail.com zástupca pre technické zabezpečenie: zastupcatz@zsmlynstrop.edu.sk
    • Prihlásenie