• Udialo sa ...

        • Deň s prvou pomocou

        • 8. 6. 2022
        • Súťaž družstiev mladých zdravotníkov, zameranú na poskytovanie laickej prvej pomoci, organizoval dňa 3.6.2022 Územný spolok Slovenského červeného kríža Svidník. Do tejto súťaže sa zapojili deti z prvého a druhého stupňa základných škôl okresov Svidník a Stropkov. Celkovo 14 družstiev. Našu školu reprezentovali žiaci druhého stupňa: Calková K. 5.A, Jevočinová N. 5.A, Boršč B. 5.A, Vansáč E. 6.A, Štovka D. 6.B.  Motiváciou tejto súťaže je učiť deti prvú pomoc, zlepšovať sa v nej. Úlohy boli rôzne a pokrývali viaceré oblasti prvej pomoci, ako na príklad krvácanie, oživovanie, popáleniny, zlomeniny, jednoducho mnohé život ohrozujúce situácie, ktoré sa môžu stať v bežnom živote. Úlohou súťažiacich bolo správne zareagovať, komunikovať, rany ošetriť v rámci prvej pomoci pomôcť postihnutému. Všetci súťažiaci boli odmenení vecnými cenami. Diplomy za aktívnu účasť si prevzalo každé družstvo keďže po dvojročnej odmlke nebol čas sa tomu plne venovať.  Žiaci sa na túto súťaž pripravovali na krúžku Mladý záchranár pod vedením Mgr. Pavla Šujetu.

        • MDD

        • 8. 6. 2022
        •                MDD slávili žiaci a pedagógovia ZŠ Mlynská už tradične počas 2 dní, a to  2.  a 3. júna 2022. Dňa 2. júna absolvoval I. stupeň pod vedením triednych učiteľov didaktické hry v prírode, kde sa deti zahrali a zasúťažili si v areáli Pod vlekom. Pre žiakov II. stupňa boli pripravené ukážky Sokoliarov na veľkom renovovanom ihrisku, a potom žiaci pod vedením triednych učiteľov absolvovali triedne aktivity podľa vlastného programu (návšteva ZOO, výstavy,...).

                       Dňa 3. júna oslavy MDD pokračovali a naši žiaci si vymenili úlohy. Pre žiakov 1.- 4. roč. bol pripravený už tradičný 36. ročník ŠŠO (5. ročník Memoriálu Marka Špilára – zakladateľa ŠŠO a dlhoročného zanieteného pedagóga ZŠ Mlynská). Pozvanie na slávnostné otvorenie ŠŠO prijali primátor mesta Stropkov JUDr. Ondrej Brendza, vedúci OŠ a K Mgr. Tibor Kubička, Ing. Dušan Špilár (syn zakladateľa ŠŠO Marka Špilára). Po príhovore primátora mesta a riaditeľa školy Mgr. Petra Gombára, ktorí popriali deťom k ich sviatku všetko najlepšie a zaželali čo najviac síl v športovom zápolení, nasledoval slávnostný sľub športovca. Zástupcovia mladých športovcov zapálili olympijský  oheň a vypustením bielych holubov sa začalo športové súťaženie.

                      Žiaci I. stupňa si merali svoje sily v 5 disciplínach: beh na 50m, beh na 300m, skok do diaľky z miesta, hod kriketovou loptičkou a štafetový beh tried. Najúspešnejší žiaci sa postavili na stupne víťazov a boli odmenení diplomami a medailami.

                        Žiaci II. stupňa absolvovali v tento deň účelové cvičenie v prírode a preverili svoje vedomosti a praktické zručnosti pri riešení mimoriadnych situácií.

           

                       Tieto 2 dni venované deťom boli plné slnka, zábavy a  športových zážitkov, ktoré im umožnili aspoň na chvíľu zabudnúť na ich školské povinnosti.

           

        • KK Slávik Slovenska

        • 8. 6. 2022
        • Momentky z Krajského kola speváckej súťaže Slávik Slovenska, ktorej sa zúčastnili aj žiaci našej školy

          Tibor Berežný a Dominika Jancurová. Na akordeóne doprevádzal  Ing. Michal jancura.

          Veľké poďakovanie patrí aj Tiborkovej mamke za pomoc pri obliekaní spevákov ako aj za morálnu podporu.

        • Deviataci vo Vysokej nad Uhom

        • 6. 6. 2022
        • Vysoká nad Uhom je obec v okrese Michalovce, kde žila, dnes už blahoslavená, Anka Kolesárová. A práve tam sa 2. júna vybrali naši deviataci.  V Domčeku, ktorý slúži ako centrum pre mladých a konajú sa tam duchovné cvičenia, púte pre mladých i rodiny, nás veľmi srdečne privítal otec Pavol Hudák a dobrovoľník Patrik. Otec Pavol mal prednášku, ktorá bola zameraná na vzťahy – vzťahy v rodine medzi rodičmi, rodičmi a deťmi, medzi súrodencami, ale aj vzťah medzi chlapcom a dievčaťom založený na čistote. Potom naše kroky smerovali do kostola, kde nám dobrovoľník Patrik predstavil a opísal Ankin relikviár. Následne sme sa presunuli na cintorín k hrobu Anky. Dobrovoľník Patrik nás oboznámil s Ankiným životom. Anka Kolesárová, keď mala 13 rokov, zomrela jej mamka. Počas vojny, keď obcou prechádzal ruský front, sa Anka spolu s otcom a susedmi skrývali v pivnici pod kuchyňou. Aby Anka nevzbudzovala pozornosť vojakov, obliekala sa ako staršia pani. 22.11.1944 ruský vojak prehľadával ich dom. Keď zbadal 16 ročnú Anku, začal ju ťahať von. Hrozil jej, že ak sa mu neoddá, zastrelí ju. Anka sa vojakovi vytrhla a utekala k svojmu otcovi. Jej posledné slová boli: „Ježiš, Mária, Jozef.“ Vojak ju zastrelil 2 strelami. Anka si zvolila radšej smrť, než stratu panenstva. Stala sa mučeníčkou čistoty. Tamojší kňaz po jej smrti do matriky napísal: „Obeť svätej čistoty.“ Anka pravidelne pristupovala k svätej spovedi a k svätému prijímaniu. 1.septembra 2018 bola v Košiciach vyhlásená za blahoslavenú. Pri Ankinom hrobe sa mladí vždy modlili 3 krát Zdravas´. Keď jej hrob exhumovali, objavili práve 3 spojené zrnká z ruženca, ktoré sú dnes súčasťou sedmokrások na relikviári. Na príhovor blahoslavenej Anky sa stali zázraky uzdravenia na tele i vo vzťahoch.

                         Z Vysokej sme sa presunuli do Michaloviec do baziliky minor Zoslania Svätého Ducha, kde nás privítal redemptorista Maroš, rodák zo Stropkova. V bazilike sú uložené relikvie blahoslaveného Metoda Dominika Trčku, ktorý pôsobil aj v Stropkove a zomrel ako mučeník pre vieru. Za blahoslaveného ho vyhlásil pápež Ján Pavol II. 4.novembra 2001.

                         Po duchovnom obohatení sme posilnili aj naše telá v obchodnom centre.

                         Veríme, že táto návšteva pri Anke a Metodovi Dominikovi deviatakov duchovne obohatila a upevnila ich v pravých hodnotách, ktoré sú v živote dôležité.

                         Blahoslavená Anka Kolesárová, oroduj za našich mladých!

        • LISTENING COMPETITION

        • 5. 6. 2022
        • V máji pripravili vyučujúce ANJ súťaž pre žiakov 8.ročníka LISTENING COMPETITION, počúvanie s porozumením. Žiaci si preverili svoje znalosti pri rôznych zvukových ukážkach, vrátane známej  piesne, vypracovali pracovné listy, kde dopĺňali slová, tvorili správne poradie viet či opravovali chyby v texte.

          V náročnej súťaži sa vôbec nedali zahanbiť a išlo im to výborne! Najviac sa darilo: Sáre Komišákovej, Oliverovi Hurnému, Vanesse Žanonyovej a Matúšovi Kundrátovi, ktorí boli nakoniec aj odmenení diplomami a vecnými cenami.

          Všetkým srdečne blahoželáme!

        • Dejepisné exkurzie 8. a 9. ročník

        • 2. 6. 2022
        • V májovom trende dejepisných exkurzií sme na našej škole pokračovali aj so staršími žiakmi.

          Ôsmaci sa vydali do nášho krajského mesta, kde ich prvé kroky viedli do národnej kultúrnej pamiatky, Solivaru v Prešove. Tento unikátny komplex technických objektov patrí nielen medzi najvýznamnejšie, ale aj najzachovalejšie a najkrajšie technické pamiatky na Slovensku. Žiaci sa tu oboznámili s celým procesom od hlbinnej ťažby, cez čerpanie soľanky v kožených mechoch pomocou gápľa, po skladovanie a spracovanie získanej soli. Výnimočnú atmosféru okúsili aj v Ortodoxnej synagóge, najkrajšej funkčnej synagóge na Slovensku. Stavba sa dodnes využíva ako modlitebňa a na ženskej galérii je inštalovaná expozícia Múzea židovskej kultúry. Počas prehliadky komplexu, ktorého súčasťou je aj chéder – židovská škola, rabinát, rituálny bitúnok, sme sa dozvedeli mnoho o kultúre a histórii židovstva.

          Autobus plný deviatakov smeroval aj tento rok k Pamätníku Československej armády na Dukle. Tu si žiaci uctili pamiatku padlých vojakov, ktorých mená sú vygravírované na bronzových tabuliach umiestnených na kolonáde vedúcej k pamätníku. Nevynechali ani vyhliadkovú vežu, vďaka čomu sa im naskytol pohľad na Duklu takmer z vtáčej perspektívy. Ďalšou zastávkou bolo múzeum vo Svidníku, kde sa žiaci dozvedeli viac o vojenských dejinách Slovenska v rokoch 1914 – 1945, a to prostredníctvom zaujímavých exponátov, ale aj dokumentárnych filmov. Cieľom exkurzie nebolo len oboznámiť sa s informáciami o Slovensku a Slovákoch v ozbrojených konfliktoch, ale predovšetkým pochopenie toho, aký dôležitý je mier vo svete a v každodennom živote nás, bežných ľudí.

          Na ďalšie dobrodružstvá na ceste za poznaním histórie sa už teraz tešia nielen naši žiaci, ale aj pani učiteľky – dejepisárky.

        • Dejepisné exkurzie 6. a 7. ročník

        • 2. 6. 2022
        • Tohtoročný mesiac máj patril na našej škole všetkým nám, ktorí milujeme históriu. Po dvojročnej prestávke sme opäť obnovili nielen príjemnú, ale aj veľmi užitočnú tradíciu dejepisných exkurzií.

          Naši šiestaci sa vybrali do múzea a archeoparku do mestečka Hanušovce nad Topľou. Tu si najprv prezreli výstavy v nádhernom barokovom kaštieli, v niekdajšom sídle šľachticov Dežefiovcov. V živom archeologickom múzeu sa žiaci nielen prešli časom od paleolitu až po včasný stredovek, ale si aj vyskúšali rôzne činnosti, ktoré robievali ľudia v minulosti. Každý si prišiel na svoje. Kto si rád zamestnáva ruky tvorivou prácou, vyrobil hlinené nádoby či utkal náramok na krosienkach. Bojovnejší strieľali z luku, no a tí najodhodlanejší sa pokúsili zapáliť oheň ohňovým lukom alebo pohladkať kozu. Domov sme sa vrátili unavení, ale plní zážitkov z vydarenej exkurzie .

          Siedmaci zas navštívili mesto Bardejov, ktoré je pýchou nielen Šariša, ale aj celého Slovenska. Bardejov sa tiež hrdí zápisom v zozname UNESCO, a tak mali žiaci čo obdivovať. Počas odborného výkladu sprievodkyne spoznali nielen architektúru historického námestia, ale objavovali aj rôzne iné dominanty, či naopak zákutia mesta. Zoznámili sa s rôznymi príhodami a životom Bardejovčanov v stredoveku, no aj so smutným osudom bardejovských židovských občanov v čase druhej svetovej vojny. V starobylej budove Radnice sa mohli pokochať nádherným interiérom a vzácnymi exponátmi z čias stredoveku až novoveku. Počasie nám opäť prialo a výlet sme ukončili spoločnou fotkou v pozadí so slnečným Bardejovom.

        • Opálové bane a Solivar v Prešove

        • 2. 6. 2022
        • S blížiacim sa koncom školského roka sa naši piataci už nevedeli dočkať zaslúženého výletu. Dňa 26.5.2022 navštívili najstaršie opálové bane na svete a Solivar v Prešove. Hoci sú Slovenské opálové bane pri Červenici svetovým unikátom, nedostali sa do slovenských učebníc, a tak o nich stále ešte mnoho ľudí nevie. Žiaci sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií z geológie, dejepisu, biológie a vypočuli si legendy, ktoré sa viažu na toto tajomné miesto. S malými dušičkami prechádzali podzemím, hľadali drahocenný opál a snažili sa vyhnúť netopierom. Hoci sa nikomu nepodarilo počuť kroky uväznenej víly Libanky, tento deň priniesol radosť a nezabudnuteľné chvíle. Výlet ukončili nákupy a veselý spev v autobuse cestou domov.

        • Vyhodnotenie výstavy Chráňme lesnú zver 2022

        • 2. 6. 2022
        •               Výstava výtvarných prác Chráňme lesnú zver detí MŠ, žiakov ZŠ, ZŠ s MŠ a ZUŠ okresu Stropkov bola aj tento rok vyhlásená ako súčasť XXIV. ročníka Chovateľskej výstavy trofejí. Výstava Chovateľských trofejí sa ani v tomto roku nekonala z dôvodu nariadenia SPZ. Aj naša škola sa zapojila do tejto súťaže. Žiaci- Šimon Pado, Zuzana Kšonžeková a Lara Špilárová získali v jednotlivých kategóriách krásne popredné miesta.  Práce hodnotila porota v zložení: Mgr. Domicián Križanovský - predseda, členovia poroty: Bc. Anežka Madzinová a Bc. Klára Gombárová.

    • Kontakty

      • Základná škola, Mlynská 697/7, Stropkov
      • +421 547 422202, +421 911 298 020
      • vrátnica: +421951018768 jedáleň:+421547422913
      • Mlynská 697/7 09101 Stropkov Slovakia
      • IČO 37873181
      • DIČ 2021650807
      • riaditeľ: riaditel@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre II.stupeň: zastupca@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre I.stupeň: zs.prvystupen@gmail.com zástupca pre technické zabezpečenie: zastupcatz@zsmlynstrop.edu.sk
    • Prihlásenie