• Udialo sa ...

          • Krajské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • 26. 2. 2023
          • Jednou z aktivít záujmovej činnosti žiakov je celoslovenská predmetová súťaž Olympiáda v anglickom jazyku. Dňa 16. februára 2023 bratia Hurní reprezentovali našu školu na krajskom kole, ktoré sa po dvoch mimoriadnych rokoch konalo prezenčnou formou na pôde  Základnej školy Bajkalská v Prešove. Najlepší žiaci z 13 okresov Prešovského kraja súperili v dvoch kategóriách 1.A a 1.B.

            Samotná súťaž KK  OAJ pozostávala z dvoch častí, písomnej a ústnej. Úroveň žiakov 33. ročníka KK OAJ bola veľmi vyrovnaná, o čom svedčí aj výsledková listina.  Timur a Oliver preukázali medzi súpermi v svojich kategóriách porovnateľnú úroveň vedomostí. Timur Hurný obsadil krásne 5. miesto v kategórii 1.A a stal sa úspešným riešiteľom. Oliver Hurný skončil na úžasnom 7. mieste v kategórii 1.B a taktiež bol úspešným riešiteľom.

            Obom ďakujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.

          • Nakupujeme v 5.C

          • 23. 2. 2023
          • Len nedávno si žiaci šiestych ročníkov na hodine matematiky v projekte Nakupujeme vianočné darčeky precvičili finančnú gramotnosť a teraz sa „vybrali do Lidlu nakupovať“ aj piataci.

            Doniesli si výkresy, rôzne letáky z nákupných reťazcov, nožnice a farbičky.

            Ich úlohou bolo  nakúpiť do 20 eur tak, aby sa „zmestili“ do danej sumy a zvýšilo sa čo najmenej. Žiaci strihali, lepili, počítali, kreslili, skúšali,...

            Všetci to zvládli a v obchode pri nakupovaní sa už  nestratia.

          • Hráme sa na obchod

          • 19. 2. 2023
          • Spoločnosť si uvedomuje, že dnes už deťom nestačí len ticho sedieť v laviciach a počúvať učiteľov výklad. Veď jestvuje toľko spôsobov, ako toto učenie spestriť. Jedným z nich je – a nie je to žiadna novinka – hra. Možnosť hrať sa, a pritom sa vzdelávať mali na matematike aj žiaci 5.A prostredníctvom aktivity HRÁME SA NA OBCHOD. Pripraviť sa na hocijakú tvorivú aktivitu nie je  vždy pohodlné a niekedy sa treba aj potrápiť, ale úspešný výsledok za tú námahu stojí. Žiaci si pripravili jednotlivé prevádzky, resp. predajne a v úvode vyučovacej hodiny ich spolužiakom predstavili. Bolo vidno, že si dali záležať. Predajne mali svoj cenník aj pokladňu.  Nakupovať mohli začať v uličke remesiel, pokračovať  v  čokoládovni, nakúpiť si hračky, obrazy, ale aj auto a oblečenie pre motorkárov. Hravou formou mohli zažiť „reálny“ nákup aj predaj, a tak si precvičiť a upevniť desatinné čísla. Išlo im to výborne a každý sa tešil, ako môže nakupovať a správne z danej ceny vydávať. Žiaci si mohli skúsiť, aké to je pracovať v tíme, keď jeden ponúka tovar, ďalší zráta cenu, zoberie peniaze a správne vráti výdavok. Celý projekt žiaci zhodnotili ako najlepší deň v škole, hoci v niektorých momentoch to vyzeralo ako na tržnici, lebo pred koncom už  každý ponúkal zľavy a akcie.

          • Druháci na exkurzii v Tescu

          • 19. 2. 2023
          • Žiaci II. A a II.B triedy sa spolu so svojimi triednymi učiteľkami Mgr. A. Babjarčíkovou a Mgr. B. Burákovou zúčastnili zaujímavej exkurzie v Supermarkete Tesco v Stropkove zameranej na aktuálnu tému o darovaní a neplytvaní potravinami.

            Zamestnanci supermarketu žiakom ochotne a hravou formou priblížili, ako to v ich obchodoch funguje, naučili ich, ako rozumne nakupovať, že zdeformované jabĺčko alebo mrkva  chutia rovnako ako tie bez chyby, ako sa zodpovedne správať k jedlu, aby ho čo najmenej končilo v koši a dovolili im vyskúšať si povolanie pekára aj pokladníka. Pre našich druhákov to bol neskutočný zážitok. Do školy si odniesli nielen vzácne vedomosti, ale aj kopec chutných a praktických darčekov.

            Vďaka  tomuto projektu a dlhodobému partnerstvu s Potravinovou bankou Slovenska a jej lokálnymi partnermi sa v minulom roku podarilo spoločnosti Tesco darovať 2 626 ton potravín pre ľudí v núdzi, dobročinným organizáciám alebo ako krmivo pre zvieratá. Líderstvo v boji s touto problematikou na Slovensku je v tých správnych rukách a zvolená forma vzdelávania bola  pre žiakov veľmi poučná a atraktívna.

            Veríme, že semienka, ktoré takto spoločnosť Tesco rozosieva, padajú na úrodnú pôdu a aj vďaka nej bude darovanie a neplytvanie jedlom pre ďalšie generácie už samozrejmosť.

          • Lyžiarsky výcvik 2023

          • 19. 2. 2023
          • Druhý februárový týždeň sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili lyžiarskeho výcviku v lyžiarskom stredisku Ždiar - Strednica. V nedeľu ich síce krásne zasnežený Ždiar privítal nepriaznivým počasím, no každým dňom sa počasie zlepšovalo a celý týždeň ich už sprevádzalo slniečko. 49 žiakov bolo rozdelených do dvoch skupín – začiatočníci a pokročilí. Pre „nelyžiarov“ boli prvé dni náročné, ale pod vedením skúsených učiteľov telesnej výchovy zvládli postupne základy lyžovania a posledné dni už lyžovali ako ich pokročilí spolužiaci, ktorí si zdokonaľovali hlavne techniku lyžovania.

            Po každodennom lyžovaní si žiaci v príjemnom prostredí  penziónu Šafrán vždy pochutnali na dobrom obede v podobe švédskych stolov a dopriali si poobedňajší oddych.  Čas pred večerou venovali sledovaniu náučných filmov súvisiacich s lyžovaním či prvou pomocou. Po dvoch náročných dňoch si oddýchli vo wellnesse hotela a v Hoteli Sorea Urán.

            Štvrtok bol dňom, kedy sa všetci žiaci  stali na chvíľu súpermi a absolvovali preteky na lyžiach.

            Týždeň uplynul veľmi rýchlo, ale spomienky na skvelú lyžovačku, čas plný zábavy strávený

            s kamarátmi,  vyhodnocovanie najlepších lyžiarov či súťaž o naj izbu im zostanú v pamäti navždy.

            Veľká vďaka patrí našim učiteľom a učiteľkám: Mgr. Alexíkovi, Mgr. Bochnovičovi, Mgr. Haľkovi, Mgr. Veselému, Mgr. Bezecnej, Mgr. Nemcovej za ich trpezlivosť a motiváciu pri lyžovaní, taktiež zdravotníkom a všetkým zúčastneným, ktorí urobili maximum pre to, aby bol tento týždeň pre ôsmakov nezabudnuteľný.

          • ZŠ Mlynská v Stropkove opäť úspešná v rámci Olympijského odznaku všestrannosti (OLOV)

          • 19. 2. 2023
          • Aj v tomto školskom roku sa  ZŠ Mlynská 697/7 v Stropkove úspešne zapojila  do Olympijského odznaku všestrannosti (OLOV), ktorého cieľom je aktivácia detí k pravidelnému športovaniu, motivácia rozvíjať pohybové schopnosti z pohľadu zdravotnej prevencie, ako aj prípadná identifikácia talentovaných žiakov smerom k ich ďalšej športovej výkonnostnej úrovni.

            Viac ako 21 percent aktívne zapojených žiakov (6928) z 392 škôl na Slovensku splnilo podmienky pre zisk niektorého z odznakov. Zlatý získalo 704 detí a z toho je 20 detí zo ZŠ Mlynská Stropkov:  Baníková Rebeka, Janek Damián, Cimbová Karolína, Špilárová Lara, Suváková Soňa, Korady Teo, Bujdoš Zachariáš, Handzuš Tomáš, Hurny Oliver, Kundrát Matúš, Otrošina Nikolas, Šturáková Viktória, Zajac Kristián, Vojčík Gabriel,  Pukalec Peter,  Fečo Richard,  Kitľan Gregor,  Sakarová Ivana, Bujdoš Teodor,  Veselý Jonáš – žiak s najvyšším počtom bodov - 5540. Strieborný  odznak získalo 2061 detí,  26 zo ZŠ Mlynská a  bronzový 4163 detí, 28  zo ZŠ Mlynská Stropkov.

            Najlepší žiaci zo školských kôl budú súťažiť počas marca a apríla v krajských kolách OLOV, odkiaľ sa najlepší kvalifikujú na celoslovenské kolo. Najvšestrannejších žiakov Slovenska v tomto školskom roku spoznáme počas osláv Olympijského dňa v Bratislave 16. júna.

            ZŠ Mlynská v Stropkove získala od Antona Siekela, prezidenta SOŠV,  certifikát - za  účasť v projekte Olympijský odznak všestrannosti 2022/2023.

            Koordinátorom projektu na našej škole je Mgr.Marcel Bochnovič.

          • Exkurzia z techniky

          • 16. 2. 2023
          • V rámci hodiny techniky dňa 16.2.2023 žiaci 5.B navštívili zvonicu pri gréckokatolíckom chráme v Stropkove, kde obdivovali prácu zvonolejárov. Mgr. Šujeta

          • Projekt Moduly Gymnastika bezpečne a atraktívne

          • 16. 2. 2023
          • Šport má na našej škole významné miesto. Žiaci dosahujú výborné výsledky vo futbale a volejbale. No nie sú im cudzie ani iné druhy športov. Od 2. februára prebieha na I. stupni Modul – Gymnastika bezpečne a atraktívne. Druháci a tretiaci sa aktívne zapájajú do jednotlivých gymnastických cvičení, zostáv a disciplín. Vyučovacie hodiny sú pre deti atraktívne a  popretkávané rôznymi gymnastickými cvikmi. Žiaci cvičia pod odborným vedením pani trénerky Bajusovej, ktorá si ich získala milým a tvorivým prístupom. Šesť piatkov čaká na žiakov kreatívna hodina telesnej výchovy plná nových, nepoznaných, ale zároveň pútavých a zábavných prvkov. Deti majú z gymnastiky veľkú radosť a každý piatok sa tešia na ďalšiu netradičnú hodinu.

          • Konkurz - Mlynoviny

          • 14. 2. 2023
          • Dňa 1.2.2023 sa uskutočnil konkurz na redaktorov do nášho školského časopisu Mlynoviny. Veľmi sa tešíme, že znovuobnovená redakčná rada má za sebou prvé stretnutie a veríme, že nás čoskoro poteší novým číslom Mlynovín.

          • Bezpečne na internete

          • 14. 2. 2023
          • V dnešnej dobe už každý žiak používa internet. Často deti vedia len to, čo všetko tam môžu nájsť. Potrebné je však poznať aj jeho nebezpečenstvá. V piatok 10.2.2023 navštívila žiakov ZŠ Mlynská Mgr. Katarína Sukeľová, preventistka OR PZ vo Svidníku, s témou Bezpečne na internete.

            Z tejto aktivity si piataci, šiestaci a siedmaci odniesli veľa poznatkov. Svedčia o tom aj ich výpovede po skončení veľmi zaujímavej diskusie s pani policajtkou:

            ... máme si dávať pozor, aké fotky zverejňujeme; ......mám si zriadiť súkromný účet; ......na internete nie je každý ten, za koho sa vydáva;  .......dávať si pozor, ako označujeme príspevky; ....... pozor na čas, ktorý trávime na internete; ...............dozvedela som sa, ako sa správajú závislí ľudia; ........už viem, ako sa mám správať, keď mi napíšu cudzí ľudia; ......nemáme dávať nikomu svoje súkromné číslo, okrem tých, ktorých poznáme; ....nevedel som, že pri selfíčkach si mám dávať pozor na pozadie; .... nevedel som, že počítačové hry patria tiež k internetu.....

            Hádam aj táto prednáška pomôže našim žiakom získať prehľad o tom, ako správne internet používať.

          • Hokejový turnaj žiakov

          • 11. 2. 2023
          • Dňa 9. 2. 2023 zorganizovala ZŠ Mlynská našim žiakom 2. stupňa hokejový turnaj na zimnom štadióne (KLZISKU). V jednotlivých ročníkoch sa vytvorili 2-3 družstvá, ktoré súperili medzi sebou. Jeden zápas trval 15 minút. Víťazné družstvá v každom ročníku boli odmenené cenami a sladkosťami.  Súťaž prebehla bez zranení a závažných konfliktov. Znova sa potvrdilo, že  na tomto turnaji je víťazom predovšetkým šport a všetci zúčastnení hráči. Radosť žiakov, úsmev na ich tvárach po skončení turnaja, dobrá atmosféra a pocit z poctivo vykonanej práce boli najväčším zadosťučinením pre nás všetkých.

                      Dúfame, že o rok sa nám podarí tento turnaj zorganizovať opäť.

          • Dejepisná olympiáda 15. ročník- okresné kolo

          • 11. 2. 2023
          •       Dňa 8.2.2023 organizovala ZŠ Mlynská okresné kolo Dejepisnej olympiády.  Do súťaže sa zapojili 4 školy: ZŠ Mlynská, CZŠ sv. Petra a Pavla, ZŠ s MŠ Havaj a ZŠ Konštantínova. Olympiádu slávnostne otvorila pani riaditeľka školy Mgr. Martina Tomková a popriala žiakom veľa šťastia. Predsedníčkou okresnej komisie bola Mgr. Mariana Rusnáková, členkami - Mgr. Ľubica Kačmárová a Mgr. Andrea Gonosová. Úlohou súťažiacich bolo riešiť testy zamerané na regionálne dejiny, učivo príslušného ročníka a monotematické testy v časovom limite maximálne 90 minút, kde mohli získať až 100 bodov. Úspešným riešiteľom sa stal žiak, ktorý dosiahol min. 60 bodov.

            Vyhodnotenie:

             Kategória F- 6. ročník: 1. miesto- Mária Gondeková – ZŠ Mlynská

                                                   2. miesto- Peter Polák – ZŠ Konštantínova

                                                   3. miesto- Tamara Bzdilová – ZŠ Mlynská

            Kategória E – 7. ročník: 1. miesto- Bianka Šoltýsová – ZŠ Mlynská

                                                   2. miesto- Barbora Štofirová – ZŠ Konštantínova

                                                   3. miesto- Branislav Burák – ZŠ Konštantínova  

            Kategória D – 8. ročník: 1. miesto- Tamara Skliňárová – CZŠ sv. Petra a Pavla

                                                    2. miesto- Laura Sekeľová – ZŠ Konštantínová

                                                    3. miesto- Ema Cimbalová – ZŠ Konštantínova

            Kategória C – 9. ročník: 1. miesto- Viktória Jevočinová – ZŠ Mlynská

                                                    2. miesto- Roman Palidrab – ZŠ Mlynská

                                                    3. miesto- Adam Kasarda – CZŠ sv. Petra a Pavla

            Víťazi v jednotlivých kategóriách dostali šekové poukážky v hodnotách 14,-, 10,- a  6,- eur a diplomy. Žiaci na prvých dvoch miestach v kategóriách C, D a E sa zúčastnia  krajského kola, ktoré sa uskutoční dňa 3.4.2023 v Prešove. Víťazom okresného kola a úspešným riešiteľom olympiády srdečne blahoželáme.

          • Výtvarná súťaž – Valentínske srdiečko

          • 11. 2. 2023
          • Sviatok svätého Valentína je čas, kedy sa môžeme zastaviť v každodennom  zhone a povedať svojim blízkym, že si ich vážime a máme radi, či dokonca obdariť ich malou pozornosťou. V dnešnej uponáhľanej a neľahkej dobe ľudia častokrát zabúdajú na svoje rodiny či priateľov. Ale žiaci našej školy nezabudli!

            V týždni od 6. 2. – 10. 2. 2023  Centrum voľného času  v spolupráci s ŠKD  vyhlásili pre našich žiakov výtvarnú súťaž na tému „Valentínske srdiečko“. Táto myšlienka deti veľmi nadchla a horlivo začali vyrábať rôzne srdiečka a valentínky. Súťaženie prebiehalo vo všetkých oddeleniach ŠKD. Potešilo nás, že už v tomto veku deti prejavili srdečnosť, láskavosť a myslia na svojich blízkych. Víťazné miesta porota neudelila, pretože všetky práce boli pekné a hlavne zhotovované s láskou a myšlienkou na najbližších. Za svoju šikovnosť  žiaci získali sladkú odmenu.

          • Olympiáda v anglickom jazyku – okresné kolo

          • 9. 2. 2023
          • Olympiáda v anglickom jazyku mala svoje pokračovanie v okresnom kole, ktoré sa konalo 19.1.2023 v CVČ vo Svidníku. Reprezentovali nás súrodenci Timur Hurný (kategória 1A) a Oliver Hurný (kategória 1B).  OAJ pozostáva z písomnej a ústnej časti, ktoré overujú rôzne komunikačné zručnosti v cudzom jazyku. Chlapci sa v konkurencii nestratili a obaja získali 1. miesto vo svojich kategóriách. Aj  naďalej im budeme držať palce v krajskom kole v Prešove. Tfuj-tfuj!

          • 7.A in the kitchen

          • 6. 2. 2023
          • Siedmaci zažili netradičnú hodinu angličtiny. Najprv si oprášili vedomosti zo 6.ročníka, kedy preberali rôzne suroviny a recepty. Potom sa rozdelili na 3 skupiny, dohodli trojchodové menu, spísali ingrediencie a postup. Posledným krokom pred varením bol nákup surovín. Všetci sa tešili na samotnú prípravu, ktorá prebehla presne podľa plánu. Každý žiak mal svoju úlohu a cesto sa miesilo už cez prestávku. Nebolo tak pochýb, že pochúťky sa určite vydaria. Varenie a pečenie si siedmaci užili, s jedlami sa podelili  a už teraz sa tešia na ďalšie zážitky z kuchyne. 😃

          • Kolobeh vody v prírode

          • 1. 2. 2023
          • Žiaci 7.B a 7.C triedy mali na hodinu fyziky vytvoriť projekt s názvom ,,Kolobeh vody v prírode“. Väčšinu žiakov téma zaujala.  Prejavila sa u nich kreativita, skvelé nápady a pri práci použili rôzny materiál. Svojou tvorivosťou pripravili krásne projekty, ktoré na hodine odprezentovali.

      • Kontakty

        • Základná škola, Mlynská 697/7, Stropkov
        • +421 547 422202, +421 911 298 020
        • vrátnica: +421951018768 jedáleň:+421547422913
        • Mlynská 697/7 09101 Stropkov Slovakia
        • IČO 37873181
        • DIČ 2021650807
        • riaditeľ: riaditel@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre II.stupeň: zastupca@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre I.stupeň: zs.prvystupen@gmail.com zástupca pre technické zabezpečenie: zastupcatz@zsmlynstrop.edu.sk
      • Prihlásenie