• Udialo sa ...

          • Vianočné nákupy na matematike v 6.C

          • 30. 11. 2022
          • Na jednu vyučovaciu hodinu matematiky si žiaci VI.C doniesli namiesto zošitov letáky z nákupných reťazcov  - napr. z Lidlu, Tesca..., nožnice, lepidlo, výkresy, farbičky a kalkulačky. Ich úlohou bolo „nakupovať“ pre svojich rodičov, babky, dedkov, súrodencov či domácich miláčikov. Niektorí zvolili nákup potravín. Išlo o projektové vyučovanie  s názvom Ideme  na nákup alebo Robíme predvianočné nákupy. Žiaci pracovali s eurami, centami  a šikovne sa v nich zorientovali. Ich úlohou bolo „zmestiť sa“ do určitej sumy a nakúpiť za 50€, aby sa zvýšilo čo najmenej.

            Pri  interaktívnom nakupovaní si rozvíjali tvorivosť a predstavivosť, vytvárali slovné úlohy z bežného života, a tým sa rozvíja aj  finančná gramotnosť.

            Na ďalšej hodine každý žiak svoj projekt prezentoval pred spolužiakmi. Ako sa im darilo, vidno na fotografiách.

          • Rómsky talent 2022

          • 29. 11. 2022
          • Rómsky talent 2022

            Skvelý úspech dosiahli naši žiaci Miroslav Husák a Oliver Čonka pod vedením Ing. Michala Jancuru na regionálnej prehliadke Rómsky talent, ktorá sa konala 24.11.2022 vo Svidníku.

            Výborne zorganizovanú prehliadku, ktorá sa konala v Dome kultúry, otvorila svojím príhovorom primátorka mesta Svidník Mgr. Marcela Ivančová.

            Empatické a spontánne publikum v zaplnenej sále potleskom oceňovalo výkony súťažiacich už od prvých tónov jednotlivých piesní. O tom, že súťažiaci sa pripravovali zodpovedne, svedčí aj účasť doprovodných kapiel pri jednotlivých súťažiacich (foto víťazky v kategórii sólo spev).

            Okres Stropkov mal  dvoch zástupcov, a to našich chlapcov a spevácku skupinu zo ZŠ s MŠ Bukovce.

            Naši deviataci si v svojej kategórii vyspievali skvelé prvé miesto, za čo im patrí veľká vďaka.

          • Školský klub detí na Stropkovských dňoch medu

          • 27. 11. 2022
          • V piatok 25. 11.2022 si naše oddelenie ŠKD spríjemnilo popoludnie a navštívilo výstavu prác na tému Dni medu. Toto podujatie bolo spojené s ochutnávkou, prezentáciou výrobkov z včelieho vosku a perníčkov. Veľmi sme si pochutili na rôznych druhoch medu a deti zaujala aj prednáška o živote včiel.

          • ,,Póla radí deťom“ v ZŠ Mlynská v Stropkove

          • 27. 11. 2022
          •       V tomto školskom roku prebieha v našej škole pre žiakov veľmi atraktívny preventívny projekt. Jeho úlohou je naučiť žiakov 1. a 2. ročníka sa bezpečne správať v rizikových situáciách, pripravovať ich k zodpovednosti za svoje zdravie a svoje veci, poskytnúť i tejto vekovej kategórii informácie zamerané na zvyšovanie ich právneho a sociálneho vedomia.

                   Projekt sa realizuje pod vedením pani policajtky Mgr. Kataríny Sukeľovej, ktorá žiakom tieto vzácne informácie sprostredkúva  hravou formou počas pravidelných stretnutí. Pri práci využívajú žiaci pracovný zošit, v ktorom ich sprevádza kamarátka Póla.

                   Póla - formou príbehu vysvetľuje riziká, ktoré žiakom hrozia na ulici, ihriskách či pri pohybe medzi cudzími ľuďmi. Rozpráva im o dopravných predpisoch, ktoré musia dodržiavať pri bicyklovaní alebo keď idú na prechádzku. Upozorní aj na možné spôsoby, ako si chrániť zdravie a na riziká závislostí, ktoré im hrozia v ich veku (televízia, počítače, hracie konzoly, mobily,...). Oboznamuje deti s prácou polície a ako majú privolať pomoc, keď ju budú potrebovať. Upozorňuje na nebezpečenstvo šikanovania, ktoré sa môže objaviť aj v ich triede a poukazuje na spôsoby, ktorými sa môžu proti šikanovaniu v ich veku brániť. Tieto vedomosti nadobúdajú formou doplňovania, dopisovania, lúštenia alebo prerozprávania poučných príbehov. Prínosom je, že získané informácie si skúšajú na modelových situáciách a formou situačných hier za pomoci skutočnej pani policajtky. Veľmi sa im to páči a už teraz sa tešia na ďalší Pólin príbeh.

          • Technická olympiáda - okresné kolo

          • 27. 11. 2022
          •  

                              Dňa 24. 11. 2022  ZŠ Mlynská bola organizátorom okresného kola Technickej olympiády, kategórie A a B - 13. ročník za okres Stropkov. Účastníkmi mohli byť žiaci, ktorí sa v školskom kole  umiestnili na prvých miestach v obidvoch kategóriách. Okresné kolo prebiehalo formou 2 častí: písanie testu a praktická časť ( zhotovenie výrobku v dielni ).  Do súťaže sa zapojili 6 škôl: ZŠ Mlynská , ZŠ s MŠ Bukovce a ZŠ s MŠ Kolbovce, ZŠ s MŠ Havaj, ZŠ Konštantínova a ZŠ Hrnčiarska. Súťažilo sa v dvoch kategóriách:  A ( 8. – 9. ročník) – dvojice a B ( 5.-7. ročník) - jednotlivci. Čas na vypracovanie testu bol maximálne 30 minút. V kategórii A bola súťaž dvojíc, kde test vypracovával každý súťažiaci sám, výsledné poradie dvojíc určil súčet ich bodov. Na praktickú časť ( zhotovenie výrobku ) mali žiaci v kategórii A 60 minút a v kategórii B 90 minút.

             

            Vyhodnotenie:

             

             Kategória A- dvojice:

             1. miesto – Nikolas Otrošina, Barbora Gľusová – ZŠ Mlynská

             2. miesto – Noel Piskorik, Florián Lehocký – ZŠ Konštantínova

             3. miesto – Adrián Pančura, Denis Oleárnik – ZŠ s MŠ Havaj

             

             Kategória B- jednotlivci:

             1. miesto – Mária Gondeková – ZŠ Mlynská

             2. miesto – Nela Hajtolová – ZŠ s MŠ Havaj

             3. miesto – Kamila Šaková – ZŠ s MŠ Bukovce

             

            Víťazi na prvých troch miestach v jednotlivých kategóriách dostali šekové poukážky v hodnotách-14,-, 10,-, 6,- eur a diplomy. Prví postupujú na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 7.2.2023 v Prešove.

          • Úcta k starším – tretiaci

          • 25. 11. 2022
          • Tak ako každý rok, aj tento sa tretiaci rozhodli potešiť svojím pestrým programom seniorov v Novom Domove v Stropkove. Bol plný pesničiek, básní, tancov a hry na hudobných nástrojoch.  Atmosféra bola výborná a publikum žiakov ocenilo veľkým potleskom. V závere si všetci spoločne zaspievali  a pre potešenie obdarovali všetkých seniorov malým voňaným mydielkom. Za spoločné posedenie pri koláčiku ďakujeme riaditeľke Nového Domova.

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • 24. 11. 2022
          • Tretí novembrový týždeň bol z iniciatívy Európskej únie vyhlásený za Európsky týždeň boja proti drogám. Preto sa aj na našej škole dňa 23.11.2022 uskutočnila beseda pre štvrtákov zameraná na prevenciu proti drogám a iným patologickým javom. Cieľom besedy bolo osloviť a informovať žiakov o nebezpečenstve škodlivosti drog a návykových látok. Žiaci sledovali poučnú prezentáciu venovanú tejto problematike.

            Potešujúce je, že naši žiaci považujú za problém nielen tvrdé drogy a návykové látky, ale aj bežné a dostupné cigarety a alkohol. Uvedomujú si, že nesmieme zabúdať na to, aké jednoduché je s tým začať, ale ťažké až nemožné prestať. Za besedu ďakujeme p. Jane Ufnárovej z RÚVZ vo Svidníku.

          • Zdravý životný štýl

          • 21. 11. 2022
          • Dňa 16.11.2022  sa žiaci 3. ročníka zúčastnili besedy Zdravý životný štýl, ktorú si pre nich pripravila lektorka Jana Ufnárová z RÚVZ vo Svidníku. O tejto téme sa veľa hovorí, čo si však pod ňou predstaviť? Zdravý životný štýl je faktor, ktorý najviac ovplyvňuje naše zdravie. Je to súhrn toho, ako človek žije. Ide predovšetkým o zdravú výživu, primeranú pohybovú aktivitu, dostatok spánku, optimizmus, dobrú náladu a radosť zo života.  Základom zdravej výživy je predovšetkým jej pestrosť a rozmanitosť. O tom všetkom žiaci aktívne diskutovali a ich domácou úlohou je denne nosiť do školy ovocie a zeleninu. 

          • Keď bábka ožije

          • 18. 11. 2022
          • Žiaci 1. stupňa sa 9.11.2022 preniesli  do sveta fantázie. V školskom klube aj v rámci vyučovania sa zúčastnili výstavy divadelných bábok, ktorá sa konala v našom meste. Výstava bola sprevádzaná výborným výkladom pani A. Madzinovej, ktorá nám veľmi pútavo porozprávala o každej bábke, jej výrobe, spôsobe ovládania, ale aj čo-to o rozprávke, v ktorej bábky hrali. Deti sa s nimi mohli pohrať a vyskúšali si, ako sa ovládajú. Bolo to nielen poučné, ale aj zábavné a rozprávkové bytosti nám spestrili školské jesenné dni.

          • Chodci

          • 18. 11. 2022
          • V každodennom živote sa žiaci stávajú účastníkmi cestnej premávky ako chodci, cyklisti či cestujúci. A práve preto sa dňa 9.11.2022 konala pre žiakov 2. ročníka našej školy prednáška na tému CHODCI. Viedla ju lektorka Janka Ufnárová z RÚVZ vo Svidníku, ktorá informovala žiakov o doprave a nebezpečenstve na cestách. Žiaci si spoločne zopakovali pravidlá cestnej premávky, ktoré musia dodržiavať  a názorne si vyskúšali, ako prechádzať po priechode pre chodcov. Vedeli už, že ak na semafore svieti „zelený panáčik“, môžu spokojne prejsť cez cestu. V závere si pozreli film - Bezpečne na ceste. 

            Pani lektorke ďakujeme a už teraz sa tešíme na ďalšiu besedu.

          • Úcta k starším

          • 14. 11. 2022
          • Jeseň svojimi farbami vytvára nezabudnuteľné obrazy. Takýmto krásnym umeleckým dielom je aj človek vo svojej jeseni života.

            Naši žiaci sa na hodinách anglického jazyka rozhodli uctiť si svojich starkých rôznymi nápadmi. Jedni ich opisovali, iní  o nich vyrábali projekty  a tí najmenší pre nich zasa vlastnoručne vyrobili pozdravy. Láska vnukov k starým rodičom je nekonečná, o čom hovorí i staré anglické príslovie: „Láska nepozná starobu a srdce nepozná vrásky.“ Vážme si svojich starkých, učme sa od nich a nezabúdajme na nich. Urobili pre nás veľa a zaslúžia si našu pozornosť, lásku a úctu.

             

            Vyučujúce anglického jazyka

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry - kategória C - okresné kolo

          • 11. 11. 2022
          •       Dňa 10.11. 2022 zorganizovala Mlynská OK Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry - 15. ročník, kategória C (8. a 9. ročník ZŠ). Do súťaže sa zapojili 4 školy: ZŠ Mlynská, ZŠ s MŠ Havaj,  ZŠ Konštantínova a CZŠ sv. Petra a Pavla. Predsedníčkou okresnej komisie bola Mgr. Božena Pecuchová, členkami boli Mgr. Slávka Nemcová a Mgr. Michaela Gajdošová. Súťaž pozostávala z troch častí: didaktický test, transformácia textu, tvorba a prednes rečníckeho prejavu.  

            Vyhodnotenie: 1. miesto: Simona Lukačová – CZŠ sv. Petra a Pavla

                                      2. miesto: Júlia Dobranská – ZŠ Konštantínova

                                      3. miesto: Barbora Glusová – ZŠ Mlynská

            Víťazi dostali šekové poukážky v hodnotách 14,-, 10,-, 6,- eur a diplomy. Víťazka postupuje na krajské kolo, ktoré sa uskutoční v Prešove dňa 10.2.2023.

          • RUKY

          • 11. 11. 2022
          • Dňa 3.11.2022 sa v 1.ročníku uskutočnila prednáška na tému RUKY. Žiakov navštívila pani Jana Ufnárová z RÚVZ vo Svidníku, ktorá mala množstvo otázok ohľadom potreby umývania rúk, na ktoré jej deti veľmi aktívne a ochotne odpovedali. Žiaci sa naučili správnu techniku umývania rúk a na záver si pozreli zaujímavý dokument.

            Ďakujeme za pútavú a poučnú prednášku.

          • VARÍME VESELO A CHUTNE PO ŠTVRTÉ....

          • 11. 11. 2022
          • A nastala tá vytúžená chvíľa. Prišiel čas na pečenú špecialitu. Dnes sme si pripravili a upiekli obľúbené pizzovníky a mini hotdogy z lístkového cesta. Len sa tak po nich zaprášilo..

          • Putovná výstava OSMIJANKOVA LITERÁRNA ZÁHRADA

          • 7. 11. 2022
          • Dňa 3.11.2022 navštívili žiaci 4.c triedy v Podduklianskej knižnici vo Svidníku putovnú výstavu pod názvom OSMIJANKOVA LITERÁRNA ZÁHRADA.  Čo štvrtákov v tejto záhrade čakalo?  Záhradnícka práca! Rozprávkovník Kristy Bendovej, Šifrovník na odkliatie princeznej, Fantazmagorika knihoplodá s rozprávkovými hrdinami, vzácne Knihokvety plné snov a túžob, Osmimetrovnica kráľovská, Veršoplôtiky Tomáša Janovica, Miroslava Válka a Pavla Országha Hviezdoslava i záhradný Peliešok. Je to nekonečná záhrada, vedie z nekonečna do nekonečna. Cesta touto záhradou bola neobyčajná: štvrtáci museli oberať plody, prejsť močiarom, vylúštiť šifru, poskladať veršoplôtiky, uhádnuť, koho skrýva bútľavý strom, a nakoniec zasiať semienka vlastného knihokvetu a zanechať v nej stopu... ​​​​​​​

          • Siedmaci na exkurzii v Košiciach

          • 7. 11. 2022
          • Dňa 26.10.2022  sa žiaci siedmych ročníkov  zúčastnili exkurzie v Slovenskom technickom múzeu a Botanickej záhrade v Košiciach.

                        Vedecko-technické centrum je vzdelávací priestor na prezentáciu vedy a techniky, založený na interaktivite a experimentovaní. Návštevníci sa majú možnosť stretnúť s fyzikálnymi javmi, vyskúšať si rôzne pokusy z mechaniky, optiky, akustiky, magnetizmu a z iných častí fyziky. Môžu si tak vybrať z  viac ako 110 interaktívnych exponátov vo výstavných sieňach na dvoch poschodiach.

            V botanickej záhrade sme si prezreli vnútorné skleníky s tropickými rastlinami, ako sú kaktusy, citrónovníky, pomarančovníky. Tie nám boli inšpiráciou k vytvoreniu umeleckých fotografií. Po prechádzke lesoparkom sme sa presunuli nakúpiť do obchodného centra Optima.

             Za krásny výlet patrí veľké ďakujem našim učiteľom, ktorí ho zorganizovali a celý deň s nami vydržali.

          • VARÍME VESELO A CHUTNE PO TRETIE......

          • 3. 11. 2022
          • Dnešné varenie bolo opäť zábavné a chutné. Voľba padla na prípravu výborného čokoládovo-vanilkového pudingu s mandarínkovým kompótom. Výsledný pudingový pohár sme si ešte vylepšili vlastnoručne našľahanou čokoládovou penou a šľahačkou. Bola že to dobrota. 😊

          • ŠTVRTÁCI V ŠKOLE V PRÍRODE

          • 3. 11. 2022
          • Stalo sa už dobrou tradíciou v našej škole, že štvrtáci idú každý rok do školy v prírode. Nebolo tomu inak ani v tomto školskom roku.

            V pondelok ráno 10. októbra  sa plní očakávania rozlúčili so svojimi rodičmi  a vyštartovali  autobusom do Tatranskej Lomnice spolu s triednymi učiteľkami Mgr. D. Mydlovou, Mgr. S. Olčakovou, Mgr. A. Vidiščákovou, pani vychovávateľkou Bc. V. Veselou a pani zdravotníčkou Mgr. K. Blanárovou.  Po dobre zvládnutej ceste sa ubytovali v Penzióne Vila Park. Počas celého pobytu navštívili hlavnú expozíciu Múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici a taktiež Expozíciu SkiMuseum. Zo Starého Smokovca sa vyviezli pozemnou lanovkou na Hrebienok, na ktorom ich zaujalo Kvantárium – múzeum svetla a taktiež originálna výstava modelov vysokohorských chát – Chaty Tatier v miniatúrach. Z Hrebienka absolvovali túru k Bilíkovej chate, Vodopádom Studeného potoka a Rainerovej chate. Na ďalší deň navštívili skokanské mostíky na Štrbskom Plese a vyfotili sa pred najvyššou a najvyššie položenou Vežou snov.  V tento deň strávili popoludnie v relaxačnom centre Aqua Relax v Tatranskej Lomnici.  Poslednú túru v škole v prírode štvrtáci absolvovali na Symbolický cintorín, kde sú umiestnené pamätné tabule s menami ľudí, ktorí zahynuli vo Vysokých Tatrách. Popoludní vyšli na prechádzku po Tatranskej Lomnici ku nástupnej stanici kabínkovej lanovky, ktorá vedie na Skalnaté pleso. Večer sa niesol v duchu menšieho napätia zo záverečného zhodnotenia ,,Školy v prírode“. Žiaci boli ocenení v rôznych disciplínach. Nikto však neodišiel naprázdno. Každý žiak dostal magnetku, diplom a medailu za zvládnutý týždeň a posledný večer uzavreli vytúženou diskotékou.

            V piatok sa rozlúčili s Tatranskou Lomnicou a po ceste domov sa zastavili v Prešove vo Vidieckom dvore, kde si zblízka obzreli rôzne zvieratká a pekný areál.

            Žiaci 4.a, 4.b, 4.c sa zo školy v prírode vrátili plní nových poznatkov, skúseností a zážitkov, ktoré si každý deň zapisovali do svojich denníkov, prostredníctvom ktorých budú na ne ešte dlho spomínať.

      • Kontakty

        • Základná škola, Mlynská 697/7, Stropkov
        • +421 547 422202, +421 911 298 020
        • vrátnica: +421951018768 jedáleň:+421547422913
        • Mlynská 697/7 09101 Stropkov Slovakia
        • IČO 37873181
        • DIČ 2021650807
        • riaditeľ: riaditel@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre II.stupeň: zastupca@zsmlynstrop.edu.sk zástupkyňa pre I.stupeň: zs.prvystupen@gmail.com zástupca pre technické zabezpečenie: zastupcatz@zsmlynstrop.edu.sk
      • Prihlásenie